05 юли 2009

Бебетата лястовици и бързолети

Има много причини, поради които може да се случи малко лястовиче или бързолетче да разчита на милостта на хората за успешното си израстване до дива птичка, която може сама да се грижи за себе си. Често се случва лястовичето гнездо да не е добре закрепено и да падне заедно с малките лястовичета вътре или пиленце просто да изпадне, избутано от другите, докато се наместват вътре.


Що се отнася до бързолетите, те строят своите гнезда нависоко, обикновено в цепнатини на сградите, но гнездата им са много малки и пиленцата, често, едвам се крепят вътре.

Ако се случи така, че намериш паднало пиленце, първото, което трябва да опитате, е да го качите в гнездото, ако това е възможно. Ако гнездото е паднало, опитайте да приспособите гнездо, което да сложите на мястото на старото. То би могло да е направено от кутийка, но не картонена, за да не се размекне от влагата. За гнездо би могла да служи даже кошничка за щипки или плетено панерче. Важното е по форма и големина да наподобява гнездото и, ако е за лястовичета, отвора да е отстрани, както е на истинските гнезда. Ако успеете да го поставите на същото място, където е било истинското гнездо, родителите, обикновено, продължават да се грижат за децата си и това е най-добрия за самите пиленца вариант.

Ако поставяне на изкуствено гнездо не е възможно, а пиленцата са още голички, т.е. нямат перушина, шансът да оцелеят е малък, но си заслужава да се опита.

Менюто за лястовици е: бели червеи, брашнени червеи, консервирани щурци и витамини. За бързолетите е същото, с изключение на брашнените червеи, които за бързолет са вредни.

Белите червеи се купуват от риболовен магазин. С много остро ножче се режат на малки парченца. Ако белите червеи се дават живи и цели, те не умират веднага, а продължават още известно време да се хранят вътре в стомаха с тъканите на самия стомах. От друга страна, ципата им е много жилава и дори да е мъртъв червея, ако не се среже, организмът на малкото пиленце изхвърля червея цял, без да усвои вътрешността и все едно не го храниш. Белите червеи са лесно достъпна храна, но са най-лошата от изброените храни. Не може само с бели червеи да храните и нещата да са наред.


Консервирани мини-щурчета се продават в он-лайн зоомагазините. Една кутийка струва около 6 лв. Те са доста добра съставка от храната. Ако е възможно, хранете предимно с тях, макар че излиза по-скъпо.

miazoo.comПодходящи витамини се съдържат в перлите Beo Special на фирма Vitakraft. Те също се купуват от он-лайн зоомагазините. Цената е 10-13 лв. за 500 гр., което е голямо количество за едно пиленце. Перлите се накисват предварително във вода и след като набъбнат добре се смачкват и нарязват. 
  
zoomagazin.eu
vipexotic.net

Всичките съставки се нарязват и смесват и към тази смес се добавя слюнка от човек, който не пуши и не е пил кафе или кола в близките 3 часа. Със слюнката в организма на пиленцето се внасят ензими, както правят родителите-птици като повръщат храната. Храненето става с пинсетка или спринцовка с отрязано тяло на върха, без гумичка на буталото. Дава се в клюна на малки порции. Обикновено след първите няколко хранения птичето свиква да си взима само, само като му допреш пинсетата или спринцовката до клюнчето докато е още сляпо или като ги види, когато вече е прогледнало.

При храненето трябва да се внимава да не попадне храна или течност в отвора на трахеята, който е разположен точно зад езика. Ето го отвора на трахеята на възрастна птица:

Много малките се хранят на всеки половин час, а по-големичките на час, в краен случай 2 часа. Давате толкова количество, колкото искат. Когато са гладни, обикновено, е достатъчно да се докосне главичката на някое от пиленцата и то зейва с клюнчето нагоре, а другите като го чуят също зейват. Правят го и при всеки по-осезателен шум, между другото.

Ако е овлажнена храната, не е необходимо отделно да се дава вода. Ако прецените, че има нужда, много трябва да се внимава за този отвор. Вода може да се дава капка по капка в една от ноздричките отгоре на клюна или в цепката между двете части на клюна, но пак капка по капка с пипета или спринцовка, не да се впръсква.

Кутийката трябва да е малка, т.е. пиленцата да се гушат в нея, а не да се ширят, защото това означава загуба на топлина. Ако е по-голяма кутийката, напълва се с мекички нещица, като памучни парцалчета и други, и се оформя гнезденце. Въобще, в кутийката трябва да е доста пухено. Вълнени нещица и други да има, но да няма висящи конци, в които може да се заплетат и удушат. Памукът е добре за мека постелка, но пиленцата не трябва да имат пряк досег с него, защото като се движат той се заплита по краката им, влиза в клюна и има опасност да се задушат. Освен меките постелки, лекичко се завиват и отгоре, но не плътно, защото те се мушкат насам-натам и трябва да имат въздух.

Друго много важно нещо за голишарчетата е да са на много топло. Бутилка с много топла, но не чак вряла вода, увита с памучно парцалче, трябва винаги да има в кутийката, където стоят, и водата да се сменя на около 2 часа. Много е важно да са топли телцата им. Птиците имат по-висока от нашата телесна температура, така че, дори в жегите, голите пиленца трябва да се топлят. През нощта трябва да се смени водата с топла поне веднъж.

Ако всичко е нормално, преди или по време на хранене, птичетата се изхождат. Акото е като "опаковано" малко пакетче и лесно се взима и изхвърля. Трябва да се наблюдават дали се изхождат редовно. Липсата на отходен материал след 2-3 хранения, говори за наличието на някакви проблеми с храносмилането и, понякога, е предвестник на леталния изход. За да стимулираш изхождането, може след хранене да го погалиш по дупенцето с пръст или с меко парцалче или памуче. За да се изходи, обикновено, пиленцето върви на заден ход до "ръба на гнездото", в случая постелката му или ръба на кутийката и там пуска "пакетчето".

Понякога се получава нещо като запушалка от засъхнали изпражнения и пиленцето не може да изхвърля навън отходния материал, а той се трупа вътре в тялото му. При голите пиленца натрупаните вътре изпражнения даже прозират през тънката кожа. Това е много опасно, защото може да предизвика натравяне. В такъв случай, с памуче, натопено в топла вода клоаката се почиства и, ако има засъхнали изпражнения отвън, те се отстраняват много внимателно. След това съвсем лекичко се стиска дупенцето от двете страни на клоаката с два пръста и, обикновено, изпражненията излизат.

Ето едно бебе-лястовиче с "пакетче" :D

Ако пилетата вече са напълно оперени, отглеждането става по същия начин, но вече не е необходимо да се топлят с бутилки вода.

Важно е да се знае, че, за да може отгледани от човек пиленца да бъдат пуснати на свобода, те трябва да си останат дивички, доколкото е възможно. За целта гушкането и пипането въобще трябва да се сведат до минимум. Контактът с тях трябва да е само по време на хранене и оправяне на "гнездото". Никакво разнасяне насам-натам гушнати, никакво целуване и мачкане. Много е важно те да бъдат отгледани отговорно, с мисъл за следващите дни, когато ще трябва да се сблъскат с дивия начин на живот. Ако се допусне прекалено одомашняване, това действа объркващо на психиката им и те няма да се чустват на мястото си сред своите събратя, когато вече излетят и се присъединят към тях.

 
Бързолетчета на различна възраст:
Също така, много е важно да се пуснат да летят веднага щом са готови за това, защото има много случаи, в които хора гледат лястовичета и бързолетчета, обаче им е трудно да се разделят с тях и, когато вече се решат, моментът за отлитане на юг на лястовиците и бързолетите е вече пропуснат. Това обрича птичката на смърт, защото сама тя не може да отлети на юг и ще се лута, докато умре от студ или глад, поради липса на насекоми.

215 коментара:

1 – 200 от 215   По-нови›   Най-новите»
пумпалче (whipping top) каза...

Здравей.Тази сутрин намерихме едно лястовиче да виси с главата надолу от гнездото пред вкъщи.Всички други мъници вече бяха полетели навън и наоколо нямаше други пернати.Едното му краче се беше заплело в разни клонки, треволяци и подобни от вътрешността на гнездото.Взехме го с помощта на стълба и с ножица го освободихме от капана и почистихме крачето.Но то сега е абсолютно неизползваемо по мое мнение, тъй като е усукано на спирала и лястовичето не показва признаци да се опитва да го мърда.В момента е в кутийка с парцалчета, засега го храня го със спринцовка и варен жълтък, както и сушени мухи с плюнка на каша.Основният ми въпрос е : има ли шанс ако полети добре и го пуснем, да може да оживее, въпреки недъга, или ще трябва д аго гледаме в домашни условия ако оцелее? Да отбележа и, че е доста оклюмало и се налага аз да му отварям човката.Иначе щъка малко по малко, излезе дори от кутийката веднъж. Благодаря за отговора!

falconess каза...

Здрасти.

Не мисля, че ще е проблем за него да живее с този крак. Ще му е трудно, но мисля че ще свикне с недъга. Задръжте го 1-2 дни, като го храните хубаво с червеи, не жълтък. Мухи също може, но не от най-дебелите. Просто са много груби. После, когато видите, че се оживява, опитайте да го пуснете от ръка. Просто го държиш на отворената си ръка на някоя поляна и то да реши дали ще литне. От земята не може да излети.

Това със заплитането на краката е често срещан проблем, защото родителите правят пухено гнездото като събират животински косми и пухчета. Аз имах такъв ужасен случай, при който едно лястовиче беше умряло в гнездото, а друго се беше оплело с конец към крака на мъртвото. И когато живото се опитало да излети, мъртвото виси като котва и то пльоснало на земята. Крака му беше така деформиран, че направо беше изсъхнал. Но като го отделихме от мъртвото и го нахранихме хубаво, излетя и се присъедини към семейството си, което кръжеше отгоре.

Пуснете го на мястото, където е било гнездото.

Надявам се да споделиш после какво е станало.

Diana каза...

Над вратата имаме лястовиче гнездо. Люпят вече втори път за това лято. Първият път нямаше проблем, израстнаха 5-6 големи и хубави лястовици. Но сега... Бяха 3. Едното беше паднало. Намерих го умряло. Няколко дни по-късно и второто намерих мъртво на земята. Остана само едно. Вече 3 пъти пада, слава Богу в една саксия "на меко". Връщах го в гнездото, но то пак падаше. Прочетох, че мога да го отгледам. То не е много малко. Вече има малки перца. Приспособих "гнезденце", прибрах го. И тъй като е 1ч. през нощта, само с желтък мога да го нахраня. Докато сваря яйцето и се върна в стаята милото се скъса да пищи. Наблюдавам го от няколко дни, докато беше в гнездото си - непрекъснато беше неспокойно и като че ли "подскачаше". Та като го погледнах по-отблизо - ОЛЕЛЕ!!! Цялото беше покрито с нещо като въшки. Толкова малки и толкова много... Като че ли го изяждаха живо. 2-3 полазиха и мен. Уплаших се, изнесох го отвън с все новото му "гнездо". Близо е до истинското. Родителите му дали ще продължат да се грижат за него?! Няма ли нещо, с което да го напръскам против тях?

falconess каза...

Да, те също имат бълхи, но те не са опасни за хората. Все пак, може да се отърве от тях с препарата Tapilan. То е пудра, с която се напудрят перата и с пръсти се разтрива, но внимателно, защото не е добре да се разрошват перата много.

Ако си от София, аз имам и мога да ти отсипя или да дойда евентуално да го напудря. Иначе, ветеринарите сигурно го имат, защото е и за кучета и котки. Но, ако нямат същия препарат, нека не слагат друг подобен, защото някои от тях са опасни за птици.

Дали ще го хранят родителите е труден въпрос. Зависи дали е паднало или те са го изхвърлили поради някакъв проблем, защото и тези неща съществуват в природата. Ако просто е паднало, те ще продължават да го хранят, иначе не.

Анонимен каза...

Здравей! На терасата под навеса, който защитава дограмата тази година лястовчки си направиха гнездо. Отгледаха 3 малки. Мислех, че вече са отлетели на юг, понеже никакви не се виждаха и вчера се заех да почистя прозореца. Вечерта като го затварях от гнездото уплашени изхвръкнаха, според мен 2 птички. Затворих и спуснах щората да не се плашят животинките - в гнездото се върна само 1 птичка. Следих гнездото цяла вечер, но не видях други лястовици да се прибират. Възможно ли това лястовиче да не е могло да отлети с другите или пък напразно се притеснявам и птичките още не са заминали на юг тази година. Ако е изоставено как да му помогна през зимата?

falconess каза...

Не се притеснявай. Лястовиците не са отлетяли още. Да го изоставят не е невъзможно, но е малко вероятно. Щом може да лети, значи ще се оправи.

Анонимен каза...

Благодаря ти, леко се успокоих, но вече съм сигурна, че само едно птиче се прибира вечер в гнездото! Къде са останалире 4-ри? Това обичайно поведение ли е за тези птици?

falconess каза...

Когато малките излетят, дали ще се върнат в гнездото е строго индивидуално и, бих казала, че зависи от характера на птичето. Някои птичета са по-неуверени и имат нужда още известно време да чустват уюта и сигурността на гнездото. Други излитат и никога повече не влизат в него.

Buba каза...

Здравейте, преди малко намерихме на стълбището на къщата ни бързолет, но не е малко пиленце, а вече по-голямо..мисълта ми беше че му дадохме в кафез храна и вода, но то е стресирано и само лежи..след колко време мога да го пусна и някой може ли да ми даде накакъв по-полезен съвет как да го поуспокоя (имам котка и тя го е намерила, но не е наранено)..иначе съм го оставила в тиха стая без силна светлина за да не се достресира..
Благодаря предварително!

falconess каза...

Здравейте. Сложете го в картонена кутия с пробити дупки за въздух. В кафеза ще си повреди перата и това ще му попречи да лети. Оставете го така през нощта и на сутринта опитайте дали ще може да лети, като го държите на ръката си във въздуха, без да го подмятате, на някоя поляна с трева, така че, ако падне, да е на меко. Ако може да лети, той сам ще литне, просто не може от земята да излети.

Ако опита и не успее да излети, значи има някакъв проблем и по-добре го изпратете при нас в Спасителния център за диви животни. За всеки случай, телефонът ми е 0885 22 84 86.

falconess каза...

И за храната...никаква друга храна освен бели или брашнени червеи или мухи. Може само капки вода с пипетка в една от ноздричките. Той ще преглътне така, не в устата.

Boyka каза...

:) благодаря много за съветите ..малко късно пиша, но всичко беше наред, още на следващата сутрин птичето полетя съвсем нормално и безпроблемно :)

steftan каза...

Здравей.Тази сутрин под лястовичето гнездо има 3 счупени яйца,какво означава това?

falconess каза...

Или са били неоплодени и затова са ги изхвърлили родителите или са излюпени и пиленцата са вътре в гнездото.

Astfgl каза...

Здравейте,
селски лястовици свиха гнездо на верандата на вилата. Оставихме ги, въпреки че е точно пред вратата и малко ос*рат. Излюпиха се и поотраснаха 2 седмици. Някаква птица обаче дойде и ги отмъкна.
Не мога да я опиша добре, с жълга краска и нещо като грива от пера около врата, може и да не е много точно, само от далече я видях. Вече купих пушка и я чакам.
Има ли някой идея за какво иде реч ? Единствените естествени врагове, за които прочетох в нета, са странстващия сокол и някакъв прилеп. Определено не беше нито едно от двете.

falconess каза...

Ако обичате птиците, значи обичате не само лястовиците. Така е в природата, едни птици се хранят с други и Вие не можете да промените нещата като просто застреляте някоя, а и не е редно. Замислете се защо има птички, които са толкова любими и мили на хората, а други са толкова мразени. Лястовиците също са хищници, защото ядат насекоми, които също имат право на живот. Щъркелите, толкова обичани, също са хищници, защото ядат мишки, гущери и други животни.

По описанието не се сещам коя би могла да е птицата. Която и да е, тя е нахранила своите малки с това, което е взела от гнездото.

Анонимен каза...

namerih lqstovi4e i to ne iska da qde kakvo da go pravq moga li da go sloja v drugo gnezdo

falconess каза...

Да, най-доброто, което можете да направите, е да го сложите в друго гнездо, но то трябва да е на възраст приблизително същата като другите лястовичета в гнездото.

Анонимен каза...

to leti no ne mnogo dobre ako go sloja v prazno gnezdo kadeto idvat golemi lqstovi4ki dali 6te go hranqt

falconess каза...

Не, трябва да е пълно гнездото и другите малки да са на приблизително същата възраст.

Анонимен каза...

dobre kakvo da go pravq ako go pusna ne6to 6te go izqde

falconess каза...

Ами няма ли други гнезда във Вашето населено място? Ако не можете да го качите в друго гнездо, можете да го погледате 1 седмица с бели червеи от рибарски магазин. Ако нямате възможност, можете да го изпратите при нас в Спасителния център за диви животни да го доотгледаме ние.

miche4466 каза...

Вчера едно птиче беше паднало по водосточната тръба.През ноща то не умря.Сега го взех в къштичката си за птички.То вече има пера но незнам дали е лястовица или бързоходец.Как да разбера.По-горе видях че има снимка на едно птиче което е по-различно от лястовица.Моето е същото.То не може да лети.Кажи как да го науча.Моля те.

falconess каза...

Снимка можеш ли да ми изпратиш, за да го видя? lyubomila@gmail.com

miche4466 каза...

Всъщност на друга страница на блога ти видях за бързолетите имаше и снимка птичето явно е бързолет.

falconess каза...

Разгледайте перата на крилата от вътрешната страна (откъм тялото). Ако в основата на перата има бяла ципа, значи перата още растат и това наистина е малко пиле. Ако няма ципа, значи просто не може да излети от земята и има нужда да го вдигнете на ръка и да излети от там. Когато го пробвате, нека отдолу има трева, за да може, ако падне, да е на меко. Ако е малко пиле и не можете да се грижите за него, изпратете го при нас в Спасителния център за диви животни, да го доотгледаме. В домашни условия се храни с нарязани бели червеи, които се пъхат с пинсета в устата или направо в гърлото.

miche4466 каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
miche4466 каза...

Малко е

miche4466 каза...

Аз съм в Испания.Мога да го гледам.

miche4466 каза...

Имам малък проблем с храната.Вчера давах на пилето 2 червеичета и нямам повече.Днес няма кой да иде до магазина.Тук няма мухи и незнам с какво да го храня.Помогнете

falconess каза...

Всякакви насекоми, които ви попаднат, но меки, не чак бръмбари. Необходимо е да ги нарежете, за да може да ги погълне. Ако са скакалци, махате големите крака и други много твърди части.

polymarinova каза...

Здравейте!Преди около месец спасих едно лястовиче, което висеше на едното си краче от счупеното гнездо на прозореца ни.Птичето беше съвсем малко и още голичко.В момента цялото е оперено, хапва доста и вече прилича на лястовица:).Притеснява ме само крачето, на което висеше-държи го прибрано до тялото, при движение губи равновесие и си помага с човка и крилца.Ветеринарят каза, че може би има скъсани връзки, но нищо не може да се направи.Лястовичето все пак движи болното си краче и дори захваща с него, но го прави много рядко, явно го боли.Ще може ли да се научи да лети в това състояние?Как може да му се помогне?Днес му падна второ перце, мисля, че е от опашката. Това нормално ли е?

falconess каза...

Крачето няма да му пречи да се научи да лети. Малко ще му е трудно при кацането да се задържа, но то ще свикне с недъга и ще се нагоди към него.

Това, че перата падат, обаче, не е хубаво и може да му попречи да излети. По принцип, диви птици не е добре да се гледат в клетка, защото си увреждат перата от непрекъснатото им пъхане между решетките. Не знам в какво го гледате, но е добре това да е някаква кутия или панерче с плътни стени, така че перата да не влизат в някакви дупки да се повреждат. Дори само разрошването на перата е лошо, да не говорим за падането им.

Анонимен каза...

На почивка на море сме. След една буря едно от гнездата на лястовиците се разруши и оттам изпаднаха три лястовичета, не най-малки - напълно оперени. Около час наблюдавахме мястото на падналото гнездо, но възрастни не се появиха (бурята отнесе много птици навътре в морето и не знам дали са могли да се върнат). Огледахме останалите гнезда, пилетата в тях са още почти голи (освен в едно, в което видях, че лястовица храни както съвсем малки, така и доста по-големи, а след това храни и други, отново сравнително големи лястовици в гнездо на отсрещната стена, възможно ли е?). Вече едма седмица гледаме падналите пиленца, храним ги с бели червеи и скакалци. Въпреки че растат бързо-вече почти нямат бебешки перушинки, се страхувам, че няма да могат да литнат преди да тръгнем. В София не съм забелязвала лястовици, а при баба ми са друг вид (тези, които намерихме са с цели къси опашки). Не знам как е най-добре да постъпя, в случай, че не са достатъчно големи да отлетят преди да заминем.?

falconess каза...

Вашите са градски лястовици, а тези с дългите раздвоени опашки са селски лястовици. По принцип, градски лястовици има и в София, но ако Ви притеснява да ги пуснете там, можете да ги изпратите при нас по автобус или като минавате на път за София, да се отбиете в Стара Загора да ги донесете в Спасителния център. При нас има и от двата вида.

Можете да разберете дали са напълно израснали перата като погледнете от вътрешната страна на крилцата, основите на дългите перца. Ако в основата на всяко има бяла ципичка, значи перата още растат и лястовицата не е готова за пускане.

falconess каза...

Все пак, съветът ми е да ги пуснете в София. Няма да има никакъв проблем.

Анонимен каза...

Много благодаря. Статията действително ми помогна. Вечерта на деня, в който направих запитването, едно от тях отлетя, другите две отлетяха вчера, ние си тръгваме в петък, така че се получи много добре- опасенията ми са били напразни. Единственото,което ме притеснява е, че нямат гнездо, но се надавам да се справят. Благодаря отново.

falconess каза...

Ааа, няма проблем. Щом вече летят, гнездо не им трябва.

miche4466 каза...

На балкона ми кацна пиленце личи си че е малко.Мойе да лити но постоянно чурулика все едно вика някои.Ние живеем на място където е шумно и има строей.Дали пилето ще отцелее ако не се върне в гнездото

falconess каза...

Ами трудно ми е да преценя като дори не знам от кой вид е пиленцето. Щом смятате, че може да лети, оставете го.

dafito каза...

Здравейте, преди няколко часа намерих паднала лястовичка между два блока - нямаше как да намеря гнездото. Нямам представа колко е голяма, има пълно оперение, прихвърква, но оне може да лети. Купих бели червеи, но не иска да яде - нито червеи нито мухи, нищо и вече наистина съм много притеснена, бихте ли ми дали някакъв съвет? И също - на колко време трябва да се храни и как стои въпросът с водата? Едното оченце си държи затворено, давам му вода със спринцовка, но не мога да преценя дали е достатъчно. За 4 часа се изходи два пъти, обвити като с ципа. Това е за сега, ето и снимка: http://picasaweb.google.com/dafina.ilieva/Lqstovichka#5509692691387987218

dafito каза...

falconess, голямо БЛАГОДАРЯ за всичко :) за тези, които са прочели зова за помощ - лястовичето успешно отлетя, че даже и другари си намери :) Пуснахме го в район с вода, насекоми и доволно ято негови връстници :) дано се адаптира бързо, а ние вече знаем в такива ситуации към кой да се обърнем! :) всичко хубаво от нас (дафина и георги), пожелаваме ви дълги години все така добра работа и спасени животни!

Анонимен каза...

Здравейте
Преди два дни намерих лястовиче, което се опитваше да лети, но без ефект само пърхаше с крила. Когато го приближих и взех в ръка видях, че опашката му беше окаляна и може би за това не е успяло да политне. Прибрах го вкъщи и измих му опашката и почистихме калта. Купихме бели червеи и му хващаме мухи. Днес (ден втори) вече започна да се храни самостоятелно, само кълве червеите без да му ги подаваме към устата.
Моля ви да видите снимката и по ваша преценка колко време трябва да го храним? Прави опити да политне, но все още неуспешни! Струва ми се че е още малко.
Лястовичето на Дафито изглежда много по голямо от моето
Моля дайте съвети
Дали ще успее да полети?

http://pernati.com/phpBB2/album_showpage.php?pic_id=576

http://pernati.com/phpBB2/album_showpage.php?pic_id=577&user_id=1285

благодаря за помощта

falconess каза...

Здравейте.
Първо да кажа, че червеите не трябва да са цели, защото ципата им е много дебела и просто не се усвояват от организма, излизат си пак цели. Разрязвайте ги на две с ножче.

За възрастта и готовността за летене ми е много трудно да преценя по снимката, но вие можете и сами да видите дали са му израстнали перата, което ще означава, че е готово да полети. За целта погледнете от вътрешната страна на крилцата в горния им край, към костта на крилото. Разрошете малките перца там с пръсти и погледнете основите на маховите пера (най-дългите). Ако в основата им има бяла люспеста обвивка, значи още не са израстнали напълно. Когато перата са напълно израстнали, тази ципа се лющи и пада.

Анонимен каза...

Здравей Falconess

благодаря за информацията. Червеите ги разрязваме на две с ножче. Лястовичето е добре, храни се редовно и хапва по 8-10 червейчета на 40мин-1час, различно.
Вече го гледаме 4 дни и ме е страх, че няма да може да се приспособи, когато го пуснем. Сложихме го в един кашон, с малко клони. От време на време се движи в кашона, понякога раздвижква крилата си, но де да знам не прави опити да лети.
Отидохме на една поляна и го пускаме да лети, но т оне иска. Само си стои.
http://pernati.com/phpBB2/album_showpage.php?pic_id=578&user_id=1285

http://pernati.com/phpBB2/album_showpage.php?pic_id=579&user_id=1285

http://pernati.com/phpBB2/album_showpage.php?pic_id=580&user_id=1285

http://pernati.com/phpBB2/album_showpage.php?pic_id=581&user_id=1285

http://pernati.com/phpBB2/album_showpage.php?pic_id=582&user_id=1285

http://pernati.com/phpBB2/album_showpage.php?pic_id=583&user_id=1285

благодаря за помощта
В краен случай ако не полети до края на тази седмица следващата седмица имаме път към Стара Загора, възможно ли е да го донесем при вас?

Анонимен каза...

ЗДравей Falconess

ето линк към снимки на лястовичката, която намерих:

http://lyastovi4ka.snimka.bg/animals/lyastovi4ka.530589.20409850

храним я с бели червеи (разрязани на две). Гледаме я вече от 6 дни. Вчера я пуснахме да лети. Тя лети но след това отново каца на земята. Днес ще се опитаме да я пуснем при други лястовици във двора на недно училище, дано успее да се сприятели.
Храни се редовно и даже е лакомо.
По колко червейчета трябва да и даваме горе долу и през колко време?
Ако не успее да излети, възможно л ие да я донесем при вас?

email: aylin.mehmed@gmail.com

благодаря за отделенто време
моля за помощ
Какво да направ

falconess каза...

Ами по около 10 червея разрязани на две на 3 часа в светлата част от деня.

Разбира се, че бихте могли да я дадете при нас, но няма вариант при който да не литне, ако е здрава. Просто пробвайте през 2 дни и някой ден ще литне без да се връща изобщо.

falconess каза...

Като я гледам на размери е готова, но явно някакви дни остават. Малко и поизмийте маховите пера (дългите) на крилата с хладка вода, без много да разрошвате самото перо, защото засъхналите изпражнения ги повреждат.

Анонимен каза...

Здравейте,
На къщата имаме гнездо от което тази година имаше 2 люпила лястовички. Изглежда, че лястовичките от селото вече са заминали, а в гнездото още от време на време се връщат по едно две от лястовичетата от второто люпило. Страхуваме се, че те няма да могат да намерят ято, с което да излетят. Чудим се дали бихме могли да ги приберем от гнездото, да ги гледаме през зимата и да ги пуснем пролетта.
Благодарим ви предварително за отговора.

falconess каза...

Ами не. Съветът ми е да не го правите. Като се отглеждат от човек, лястовиците не приемат достатъчно разнообразна храна и едва ли биха могли да оцелеят цяла зима. Това просто е неестествено.

Не знам къде се намира селото, но тук в Стара Загора все още си има лястовици и то доста много на брой. Още не са отлетяли, тъй че оставете ги свободни, те ще си тръгнат.

Анонимен каза...

ЗДравей Falconess

моето лястовиче отлитна
много ми е мчно за него надявам се да се е справило, тъй като както ти писах на 02 Септември, 2010 08:23, пусках го да лети, но като полеъи малко то като че ли се изморяваше и се пускаше на земята. :(
Вчера когато бяхме навън то отлитна, видях го как мина над покрива на едноетажна сграда и после край, загубих му дирите. Като го знам как се пускаше миналите пъти на земята, сега много се притеснявам. Знам, че вече не мога да направя нищо, но ми е много мъчно и се моля да е намерило приятели.
Как мислиш дали ще може да отлитне само от земята, ако е паднало?
Аз исках да го пусна при други лястовички, но не успях. Сега се моля да е живо и здраво и вече да се е научило да се храни само.
благодаря сърдечно съдействието и помощта
без твоите съвети едва ли бих успяла
пожелавам много здрае и успехи

falconess каза...

Еее, щом е прелетяло едноетажна сграда, значи всичко е наред. Мисля, че можете да сте спокойни за него. Благодаря за пожеланията :-).

toni каза...

Здравейте,

прочетох всички коментари тук защото имам проблем.
В ново жилище съм, апартамента е на 19 етаж, на източния балкон в единия ъгъл има гнездо на лястовички, предишните собственици казаха че последните 6 години всяко лято има лястовички, но тази година имали котка в апартамента и явно за това е останало празно.
Основния ми въпрос е :
Предстои ремонт на апартамента и ще е невъзможно да запазим гнездото, най- малкото защото е близо до дограмата и при смяната на дограмата ще падне само.
Та мисълта ми е какво да правя, почти съм убедена че няма да мога да го сваля непокътнато от стената, да не говорим че после няма и как да го инсталирам обратно...
За щастие няма лястовички в него.
Ако имате някакви идеи споделете, ако няма какво да се направи , остава да се надявам догодина да си направят ново гнездо...

falconess каза...

Няма проблем. Щом в момента няма малки в гнездото махнете го. Лястовиците са страшно упорити създания. Решат ли да направят гнездото си на определено място, почти нищо не е в състояние да ги откаже. Знам случаи, в които хората не искат да имат гнездо над вратата, например, понеже се събират страшно много изпражнения отдолу под гнездото. Опитват се всячески да попречат на лястовиците да си оправят гнездото, махат всеки ден направеното, но все тая. Лястовиците продължават да опитват седмици наред. Така че, ако лястовиците решат да направят гнездо на това място, въпреки, че ще им махнете предишното гнездо и ще смените дограмата, те ще направят ново.

toni каза...

Благодаря за отговора :-)
Надявам се да се върнат, защото ще ми бъде приятно да имам птици "домашни любимци", без да се налага да ги затварям в клетка :-)
Относно цапането с изпражнения мисля да поставя нещо под гнездото, което лесно да може да се сваля и почиства, иска ми се още тази година да ми чуруликат, но едва ли ще стане, та догодина, ще ги чакам на новата стена да се разположат удобно и да ме оставят да живея залепена за техния дом :-)
Пък ако имам новодомци ще се похваля първо на вас!
:-))))))

Анонимен каза...

Здравейте! Вчера намерих лястовичка на пътя, изцяло оперена. Забелязах че 2 лястовички се опитваха да я вдигнат но тя не помръдваше. Като я взех видях че беше със счупено краче и нямаше сили да помръдне. Аз я сложих в кашонче и насила и дадох няколко мухи в устата,защото тя не искаше да се храни. Дадох и и малко вода.На другата сутрин беше живнала и се хранеше сама от ръката ми, От време на време се опитва да полети даже няколко пъти пада от кашона.Проблема е в крачето което стои на една страна и при допир лястовичката реагира. Днес е 2 ден и я храня с мухи и скакалци. Въпроса ми е дали да пробвам да я пусна на свобода въпреки счупеното краче или да я гледам докато заздравее.Моля ви дайте ми съвет за да и помогна.Благодаря предварително!

falconess каза...

Здравейте. Трудно решение, наистина. Явно още я боли крачето, затова реагира на допир. При всяка фрактура се получава инфекция, от която птицата може да умре. Не е задължително, но често инфекцията просто изтощава организма до крайност. Затова се прилага антибиотик винаги, когато има фрактура. Съветът ми е, ако имате възможност да я подържите поне 3 дни за един кратък курс антибиотик и витамини. Baytril ще свърши работа, а витамини може Injectavit. Има ги във всеки ветеринарен кабинет. Като минат трите дни я пуснете на мястото на намирането, дори с деформирано краче. Това, според мен, е максимумът, който можете да направите.

Анонимен каза...

Много благодаря за бързия отговор. Забравих да вметна, че птичето е много по-добре и се храни с голям апетит(не е изтощено както вчера) Проблема е че го намерих на вилата а вече съм в София и няма как да го пусна тези дни пак на същото място, от където го намерих.А относно тези витамини как се прилагат? Имам и още един въпрос- според вас необходимо ли е някак да му превърйа крачето, за да не го боли или е по-добре да го оставя така?Благодаря отново!

falconess каза...

Разбирам. И да го пуснете на друго място не е проблем. Просто по-добре би се чуствало сред своето си семейство.
Ще ви е трудно да го превържете. Просто са им много малки краката и е трудно дори за специалист. От превръзката може допълнително да отича кракът и да стане още по-голям проблем.
Витамините може инжективно с антибиотика или в храната по 1 капка.

Анонимен каза...

А да попитам лястовиците пренасят ли опасни за човека болести?

falconess каза...

Да Ви кажа честно, те са едни от най-неопасните от тази гледна точка птици :D

Анонимен каза...

falconess благодаря много за помощта!

falconess каза...

Ааа, няма за какво :)

Warlord каза...

Здр тази сутрин напът за магазина намерих една малка лястовичка гнездото си беше на мястото вътре има още седем или шес лястовичета не намерих място да го прибера обратно за това го взех с мен в къщи. Прочетох статтиите в гуугъл със съвети но ще се радвам ако мога да ти пратя снимки да си кажеш мнението тъйкато имаш доста по богат опит от мен за пръв път ми е :)

skype : chessbg.org
email : contacts@library.chessbg.org

falconess каза...

Писах на скайпа

Анонимен каза...

Здравейте! Много ще се радвам ако някой ми помогне! Днес намерих паднало гнездо с малки лястовички вътре. Само едничко беше живо. Нахраних го с крилати мравки и мухи, но няма как да оправя гнездото им, а майка му явно нямаше намерение да се връща, изчаках до късно но никаква лястовица не дойде, така че аз го взех и го сложив в друго гнездо с лястовички, дали съм постъпила правилно, има ли вероятност да го изхвърлят от гнездото.

falconess каза...

Стига да са на една възраст малките и да не е пренаселено, това е най-доброто за тази лястовица, което е можело да направите.

falconess каза...

Обикновено ги приемат розителите и няма проблем, стига да са на една възраст с техните малки.

Анонимен каза...

Здравейте, много ми беше полезна статията ви! Но сега имам следния проблем... Майка ми намери бебе лястовиче, има пера, вижда, дори прави опити да лети. Прибрахме го вкъщи, защото не намерихме гнездо, а куче го беше хванало. Въпроса е че днесняма откъде да купим червеи?! С какво можем да го храним до утре? Има ли някакъв център за диви животни тук в София, където могат да го гледат?

falconess каза...

Ами не, само един единствен е в цялата страна и е в Стара Загора. В краен случай пробвайте да хванете мухи. Ако няма в момента, понеже в тия дъждове и студеното време вероятно няма, тогава пробвайте с пилешко месце на много ситни парченца и твърдо сварен жълтък. Веднага казвам, че не съм пробвала с жълтък и месо, но като няма друго... Все пак, да кажа, че в никакъв случай не трябва да давате хляб. Даже сега ми хрумва, че може дъждовен червей да пробвате дали ще яде. Ако вали сигурно ги има наизлязли, но трябва да го режете. Аз съм пробвала няколко лястовици с дъждовен червей, но не го харесват и го плюят. Все пак, той е земно същество и сигурно има различен вкус от летящите, с каквито се хранят лястовиците.

Анонимен каза...

Ох ужас сега ви прочетох коментара. Хранихме го с хляб, но не сух. Моля ви се кажете че не е фатално... сега спинка душата. И месце хапна. Утре ще му вземем червей. Моля ви пишете...

falconess каза...

Ами не знам дали от веднъж нещо ще стане, но принципно, уврежда се стомахът и червата като се хранят с неспецифична храна. Просто организмът не я приема.

Анонимен каза...

здравейте,на 30 юни ми оставиха лястовиче пред вратата в 1 кутийка,оперено е но е много малко,личи че още ще му растат перцата,има доста жълто около човката,давам му по малко вода с спринцовка,жълтак с вода,малко настъргана краставица,морков и ябълка,омешено с обикновена бисквидка и вода,гледам на е като каша,там където работя има доста мухи и му трепя и май доста ги яде,сякаш тях най добре ги смила,акото му е с ципа,има малко беличко-добре изглежда,доста редовно ака,да му купя ли бели червеи -чета противоречиви мнения и ме е страх,пиле с характер е-като не му се яде и се вратва в "гнезденцето си "в кашонче с вестник,част от стар пижама отдолу и го завивам леко с др част,харесва му щото като се нахрани и се гуши под нея,нощем се събуждам и му давам малко храна,но не винаги,нося го с мен на работа,да го пудря ли с тапилан,сякаш няма кърлежи и бълхи,от село ми дадоха смлени смески за пилета-кокошки,фино смлени,бъркам ги с яйце и вода,засега ги яде но да давам ли от тях или само яице и червеи и мухи?много ми се иска мъника да оцелее благодаря предварително

falconess каза...

Виждам, че полагате големи усилия за мъника, но когато човек иска да помогне на животно в беда, първо трябва да прочете с какво се храни. Зеленчуци и семена не летят във въздуха и една насекомоядна птица не се храни със зеленчуци и семена. По начина, по който го гледате, ще умре. Храносмилателната система на лястовиците не е пригодена за такива храни.
Белите червеи не са добра храна, да. Но тъй като не можете да си позволите да ловите комарчета и дребни мушици по цял ден, избирате по-достъпния начин - да купите червеи. Ако се притеснявате да давате белите червеи, дръжте кутийката на топло и те ще ще превърнат в мухи за около 2 дни.

falconess каза...

Мухите се смачкват и се смесват със слюнка от човек, който не е пил кафе и алкохол в близките 3 часа и не пуши.

Анонимен каза...

здравейте пак,ами правилно казвате но в интернет се подведох за семената и ябълката,честно казано до сега изобщо не ме е интересувало какво ядат птиците и затова малко действах необмислено,днес му давах само мухи и жълтък,купих и бели червей-много са малки но ги режа на 2 и така му ги давам,на работа няма хладилник и ще мога само сутрин и вечер да давам от тях,иначе мухи и жълтък,пилето е ок за сега,пие вода,очите са отворени,ака бяло и чено в ципа,изглежда смила храната,перцата му пораснаха малко,гуши се под плата,обича да спи завито,гласеца му се чува,мухите ги давам малко смазани и цели по някога но ги хапва,простете невежеството ми но това ми е 1ви сблъсък с дивото,искрено се надявам да оцелее пилето,стискайте му палци,благодаря за отговора

falconess каза...

Разбирам. Просто логичното мислене ще помогне винаги. Каквото яде в природата птицата, търсите най-близкото.
Ако е много мъничко, слагайте му бутилка с топла вода, увита в кърпа.

Анонимен каза...

здравейте отново,моето пиленце е добре въпреки лошия ми опит с храната,на мухи и яице сме,по няколко капки вода на ден след хранене,ака нормално след хранене,вече правим опити за летене,прелетяхме от коридора през стаята и на балкона кацнахме върху палмата,мисля че е още малко да пробвам на полянка да го пусна,аз съм от Шумен и тук няма много подходящи места,градския парк е пълен с гарги,ако го занеса на село на двора и там да пробваме летенето но ме притеснява ще може ли да се справи само,още не се храни само -посяга да кълве мухите но чака и мен да го нахраня,да търся ли задължително други лястовички или само ще се справи,ако може да ми оставиш емейл да пробвам да ти пратя снимка

falconess каза...

lkrivoshieva@greenbalkans-wrbc.org

Анонимен каза...

Помощ!Нашата лястовичка до преди няколко часа беше добре ,тичаше нагоре надолу из къщата ,писукаше...но след последното хранене заспа и сега,няколко часа по-късно все едно хълца и криви главичка ,отпусната е ,не иска да се храни ,нито да пие вода .Какво можем да направим за да и помогнем да се оправи?

falconess каза...

Най-вероятно и е влязла течност или храна в трахеята и не можете да и помогнете.

Анонимен каза...

Здравейте.Писах ви преди 2 седмици за лястовичката със счупеното краче.Тази сутрин то излетя само от кутията,докато го пренасяме към колата . Преди 1 седмица се опитахме да го пуснем но то нямаше сила да излети и падаше в тревата. Днес много ни изненада ,като полетя само и ни се изгуби от погледа зад един блок. Веднага се затичах да огледам дали някъде не е паднала , но не я намерих... силно се надявам да се е справила.От една страна ми стана мъчно за нея - все пак близо 3 седмици беше при нас, но от друга се радвам ,че успех да и помогна и е успя да излети успешно.Все пак едно нещо ме тревожи- намерих я на вилата (четох че по тези места са селски лястовици) , а излетя в София . Според вас дали ще се приспособи в "градските условия"?

falconess каза...

Не, няма проблем. Тези названия са доста объркващи за хората, тъй като, в действителност, и двата вида се срещат и в селата и в градовете. В София също има от двата вида, така че спокойно :).

Анонимен каза...

Здравейте! Искам и аз да разкажа за нашата малка лястовичка - Чери. Една вечер сина ми я донесе в къщи. Намерил я паднала от гнездото. Три пъти се опитвал да я остави в гнездото, но тя всеки път изпадала или била избутвана от другите. Накрая решил да я вземе, защото наблизо имало котка. Беше вече оперена. Първата вечер аз я сложих в една кутия, нароних и трохички от хляб, сипах и водичка в една капачка. След няколко часа разбрах, че няма да стане така. Тя изобщо не си отваряше човката. На другия ден казах на сина ми да я върне където я е намерил, за да може майка и да се погрижи. Страхувах се, че ако остане при нас може да не оцелее. Той обаче ми каза, да търся информация и все ще намерим начин да я нахраним. Разбрах, че трябва да я храня с бели червеи. Купих от рибарски магазин. Вземах по едни червей с пинсета/смачкан преди това/ и го поднасях до човката, но птичката изобщо не реагираше. Тогава мъжа ми реши насила да и отваря човката, като внимателно с нокът подхващаше човчицата докато се отвоти, а аз бързо с пинсетата мушках червея. Така хранихме птичката първия ден. На сила. На другата сутрин когато решихме да я нахраним, щом видя пинсетата, тя самичка започна да си отваря човчицата и силно да писка. Много лакомо ядеше. И така тя свикна с нас. Живееше в клетка за птици, оставяхме я и свободна да си стои в някоя стая. Към 10-12 ят ден какато я бяхме оставили на облегалката на дивана тя литна самичка и кацна на пердето. Няма да ви описвам каква радост предизвика това в нас. После започна да се отпуска и да си прави по едно две кръгчета в стаята, кацаше ни на главите....разбира се, вратата на терасата беше затворена. Една сутрин я пренесох с клетката от стаята, в която нощуваше, в хола, за да я нахраня. Оставих клетката на масата и отидох в кухнята да взема червеите от хладилника. Забавих се там малко. Когато се върнах в хола, клетката беше празна. Не можех да повярвам на очите си. Бързо затворих терасата, за да не избяга. Но тя вече беше отлетяла. Това се случи към 20-я ден от както беше при нас. Много се чудих как е успяла да повдигне вратичката на клетката, но така е трябвало да се случи. Въпреки, че още от първия ден знаех, че един ден трябва да я пуснем, много страдах, плаках, сънувах я. Сега често излизам на терасата с надежда, че нашата Черитка ще се върне. Силно се надявам и се моля да оцелее. Но знам, че Чери е силна и ще успее.

falconess каза...

:) Хубава история. Чери не ви е оставила време да се чудите готова ли е да литне или не, просто е литнала към живота. Поздравления!

Анонимен каза...

Dobar ve4er, predi 2 chasa decata mi nameriha edno malko lqstoviche padnalo v pqsaka do lulkite. Nablizo ne vidqhme gnezdo po darvetata,opita se da hvrakne,letq 1 metar i padna n a trevata,zatova re6ihme da go priberem v nas.pro4etoh komentarite vi i na drygite potrebiteli i go slojihme v malka kutiika s parcalki i salfetki.sega my varq jaltak,poneje nqmam drygo. Vaprosat mi e kak da procediram natatak, golemi4ko e ima krilca,kak da se grijim za nego? nujdaq se ot savet! sgy6ilo se e sega i spinka.blagodarq vi predvaritelno.

Анонимен каза...

Здравейте! Днес намерихме на улицата паднал малък бързолет(няма жълтичко около устата и има оперение).Бяхме на преглед при ветеринар.Слава богу няма наранявания, но много се притеснявам за храненето.Във ветеринарната го нахраниха с разтворена във вода галета,нямаше от къде да намеря червейчета.За сега се чувства добре.Можем ли да продължим да го храним по този начин.Много благодаря за цялата публикувана информация.Беше много полезна.

falconess каза...

Здравейте.
За съжаление, виждам поста Ви с няколко часа закъснение. В никакъв случай не давайте нищо друго освен насекоми и червеи. Галета пък как изобщо им е хрумнало на тези "ветеринари" да дават. Като не разбират от даден вид, просто да кажат, че не знаят. Храносмилателната система на бързолените се уврежда от всякакви нетипични храни. Те са изцяло насекомоядни и даже червеите са някакъв компромис.

Анонимен каза...

Благодаря за отговора.Ще се опитам да го храня само с червейчета.Дано да не сме го увредили. То се опитва да лети.Държа го на дланта си и само подхвърква.Но прелита само около два метра и пада(на меко,на килима). Вчера разстоянието беше по-малко.Страхувам се да опитам да го пусна навън.Така се учи да лети или нещо не е наред?

Анонимен каза...

Здравейте, мисля първия ми коментар е се публикува, та пиша втори. Ситуацията е следната - никак не разбирам от птичета, а вчера едно падна от покрива на къщата ни(3 етажа). Дори не мога да преценя какво е, но е цялото сивичко, добре оперено, няма жълто около черната си човка и прилича на лястовица, но без бяло коремче. Прави опити да лети, но само се върти в кръг по земята и го прибрах, тази сутрин полета беше същият. Не е много дружелюбно, доста силно се дърпа, когато го хвана. Въпроса ми е дали може с червеи от градината или само с бели от рибарски магазин? Огледах за гнездо, но не виждам. Може да го заведа на ветеринар, за да го погледнат и да ми кажат как да се справя, иначе си разперва само крилата изцяло и не виждам нараявания. Кога би трябвало да полети, защото след 2 седмици аз пътувам, а родителите ми определено янма да са очаровани да гледат птиче. Благодаря за отделеното време и хубав ден.

falconess каза...

За лястовичето, което прелита само 2 метра, не е готово още. Трябва перата да са напълно израстнали, тогава е готово и пак когато то реши, тогава ще литне. Как можете да разберете дали са напълно израстнали перата? Като държите тялото на птичето в едната си ръка с прибрани до тялото му крила, с другата ръка разгърнете едното крило и погледнете от долната му страна, откъм тялото. Най-дългите пера на крилата, маховите, които са накрая, имат в основата си нещо като бяла ципичка или люспа, която обвива всяко перо. Докато растат перата, тази ципа я има. Същото се отнася и за перата на опашката. Ципата формира тръбичка, в която расте всяко перо и постепенно изсъхва и пада с растежа на перото. Когато всички такива ципички на всички пера паднат, тогава оперението е напълно израстнало и птичето е готово за пускане. Изчакайте още малко след това, 4-5 дни, и можете да пробвате да го пуснете.

falconess каза...

За птичето, паднало от покрива на къщата (3 етажа), по описанието ми прилича на бързолет. Просто прочетете в тази статия как да се грижите за него, а ако нямате възможност, изпратете го по автобус към Стара Загора в Спасителния център за диви животни (http://www.greenbalkans-wrbc.org/) в кутийка с пробити дупки за въздух.

Не мога да преценя колко време му трябва да порастне като дори не съм го видяла.

Бързолетите хич не приемат земни червеи. Плюят ги. Можете де пробвате с намачкани и овлажнени мухи.

Анонимен каза...

Благодаря за отговора. Съдейки по снимките и специфичните крачета на птичето(свити са като в юмруче) мисля, че е бързолет, а не лястовичка. Направихме опит да го пуснем да лети, но не иска, дори напротив вкопчва се в ръката, сякаш се страхува. Взех бели червеи днес през деня яде на 2 пъти, около 5-6, но от известно време насам спи и не е проявявало интерес към ядене. Но определено не може да лети:(

falconess каза...

Хранете го насила няколко пъти през деня със солидни количества, поне 20-30 червея нарязани. Това спане не е на добре.

Анонимен каза...

Пак за бързолетчето паднало от покрива на къщата. Аз съм от Търговище и за Стара Загора има 2 автобуса - единия е там в 11:15, а другия в 21:30, предполагам първия е по подходящ. И как мога да се свържа с Центъра, за да знам, че е пристигнало и е добре, а и да кажа как и кога е тръгнало. Ако бях сигурна, е до няколко дни би литнало и го гледам добре, бих се грижила, но в моите сили не съм така убедена.

falconess каза...

0885 22 84 86 е моят телефон - Любомила. След 9 часа е включен, че иначе ми звънят и през нощта. Трябва ми номера на автобуса, фирмата, кога пристига и къде ще спре. Не се притеснявайте, че ще пътува в багажното. Горе от климатика може да умре. Ще Ви звънна аз или колегата, който го посреща когато го получим. По-ранният автобус е по-добре, да.

Анонимен каза...

За бързолетчето. Ще го изпратя утре, ще стана рано, за да го нахраня и преди пътя, а след 9ч ще ви се обадя, за да ви кажа нужната информация. Сега ще се опитам отново, насла да го нахраня, а иначе леко се разбуди. Надявам се да не съм му причинила нещо от незнание и да е добре, за да можете да му помогнете.

Анонимен каза...

zdraveite,(izvinqvam se ,4e ne pi6a na kirilica ,no v momenta ne moga da obarna),ot okolo 10 dni gledam 2 lqstovi4ki.Mnogo dobre se razvivat,imat si ve4e perca ,no imat i peru6inka tuk- tam .Blagodarenie na va6ata stranica razbrah kak da se grija za tqh ,no ne znam koga da gi pusna da letqt.Ako mojete da me posavetvate 6te sam blagodarna!

falconess каза...

Здравейте.
Лястовичетата са готови да летят, когато перцата им са напълно израснали. Можете да разберете дали са израснали като отворите крилцето и погледнете от вътрешната страна, към тялото. Маховите пера, тези най-дългите в края, в основата си са обвити в нещо като люспеста бяла тръбичка докато растат. Малко трябва да разрошите късите перца, за да я видите. Постепенно тя пада и когато перото вече е напълно готово, тя вече липсва.
Когато перата израснат напълно, не пробвайте насила да летят, защото така ще ги накарате да се страхуват. Те ще започнат сами да опитват по малко, на къси разстояния. Когато вече правят кръгчета в стаята, тогава можете да ги пуснете.
Когато ги пускате в стаята да се упражняват, имайте едно на ум да запердвате прозорците, за да не се ударят в тях.

Nikola каза...

Здравейте. Тази сутрин намерих паднало лястовиче гнездо като 2 от три лястовички бяха оцелели при падането от около 6 метра височина.
Приютих ги в картонена кутия и ги сложих на много близко място от оригиналното гнездо с цел да си ги намерят родителите им и да продължат да си ги изхрахват, но по мои наблюдения така и не успяха въпреки че кръжаха няколко часа наоколо. Изглежда че ще трябва да ги доотгледаме и дай боже да оживеят. Само незнам как ще ги храним през два часа, но ще опитаме. Ще пиша пак след някой друг ден какво е станало. Дано оцелеят.

falconess каза...

Ако имате въпроси, няма проблем да ми пишете на lkrivoshieva@greenbalkans-wrbc.org.

Анонимен каза...

Здравейтеее :) Аз съм от Бургас и живея в блок. Пролетта дойде и с нея и птичките. Така, обаче и хората започнаха да правят ремонти и изолации на апартаменти и запушиха страрите гнезда на бързолетите. Днес доста дълго ги наблюдавах и видях, че за някои от тях няма място. Те се мъчиха да се наблъскат по много в една цепнатина в блока, но някои бяха изгонвани от вече нанеслите се бързолети и изгонените летяха до мръкване. Така, та въпроса ми е: мога ли по някакъв начин да направя някави гнезда и дали бързолетите ще искат да влязат в тях или ще си намерят други цепнатини? В една цепнатина толкова се бяха наблъзкали, че на едно пиле още му стърчи опашката навън.

falconess каза...

Здравейте. За съжаление, нищо не можете да направите в случая. Тези, които не успеят да се натикат там, ще си намерят други места. Тъпото е, че като са толкова нагъсто наблъскани, повече малки ще изпадат от рехавите им гнезда, но просто така е в природата.
Бързолетите са много специфични птици. Трудно е човек да им предостави място, което да им е по вкуса, но все пак, ето един сайт, в който много изчерпателно има обяснено всичко за бързолетите. Предполагам, че ще има нещо, което да е от полза:
http://www.commonswift.org/common_swift.html

Анонимен каза...

Zdrawejte ,dnes namerih edno lqstovi4e to e goli4ko o6te,qvo e padnalo ,no naokolo nqma6e gnezdo,i zatova govzeh,ot6te s polowinata qice\Hranih go vednaj s trohi i im6e izpravneniq.pusnala sam mu lampa da mu e toplo w edna kutiika i sam go pokrila ,das ne go izgori
drugo kakwo da pravq s hranata

falconess каза...

Здравейте. Днес очакваме едно такова лястовиче в Спасителния център. Вашето ли е?

Ако не е Вашето и решавате да се грижите Вие за него, следвайте указанията в статията. Има нужда не само от храна, но и от топлене щом няма перушина още. Ако имате някакви неясноти в статията, или искате нещо конкретно да ме питате, което не е засегнато в статията, можете да ми пишете на lkrivoshieva@greenbalkans-wrbc.org или на скайп: falconesss.

katetina каза...

Здравейте, имахме на терасата три възрастни лястовички, днес за съжаление кучето уби две от тях, но не успя да убие третата. След като е останало само птичето, дали ще оцелее?

katetina каза...

Здравейте, на терасата имахме три възрастни лястовички, но две от тях, за жалост кучето уби. Третата ще оцелее ли сама?

falconess каза...

Да, щом е възрастна би трябвало да оцелее.

Анонимен каза...

Здравейте.Решила съм да направя гнездо за лястовички от гипс,понеже вече трета пролет гледам как малките душички строят гнезда на прозореца ми но те постоянно падат,мисля че силния дъжд ги бута но не съм сигурна.Бихте ли ми казали дали това е добра идея и ще приемат ли чуждо гнездо,много искам да им помогна,явно прозореца ми доста им харесва като място за дом,но гнездата не се закрепят хубаво а те доста трудно се отказват,не ми се иска пак да гледам как падат 3 -4 гнезда,кое недостроено кое готово и с яйца и недай си боже и със малки пиленца.

falconess каза...

Разбирам, да. Ами трудно е да се каже дали ще го приемат, защото зависи от конкретните индивиди. Някои биха приели на драго сърце, други не. Просто пробвайте. Най-лошото, което може да се случи е просто да не влязат и да нямате гнездо с лястовици за 1 година, което е по-добре от паднало гнездо с лястовици. По принцип, виждала съм в нета, че дори се продават изкуствени гнезда. Много е важно ако правите гнездо или купувате, то да е точно с формата, с която го правят вида лястовици, който си прави гнездото на прозореца Ви. Не знам дали знаете, но различните видове лястовици правят различни по форма и с различно разположен отвор гнезда.

Анонимен каза...

Благодая ви за отговора.Наясно съм че лястовичките са различни видове-селски и градски и че гнездата им са с различна форма,в двора си имам и от двата вида.Силно се надявам да приемат гнездото,както сама казвате най-лошото което може да стане е да отидат другаде,което е много по добре за тях.

Анонимен каза...

Здравейте, тази сутрин видях, че гнездото, което лястовичките си бяха направили на прозореца ми, е паднало. Има доста счупени яйца, виждам и едно здраво. Големите лястовици се връщат и сякаш търсят гнездото. Мога ли да направя нещо за тях и късно ли е да се погрижа за здравото яйце? Благодаря предварително!

falconess каза...

Ако Ви се занимава можете да пробвате да сложите останките на мястото на бившето гнездо. Сложете останките от гнездото в някакво панерче, за предпочитане от плетените от естествени материали (камъш, ратан и др.), но ако нямате, може от тези пластмасовите за щипки. Този панер го монтирайте на мястото, където е било преди гнездото. Не знам как е разположението, но предполагам, че може с пирон да се ковне там някъде. Има шанс да се върнат щом обикалят там, но е възможно и да се уплашат от непознатия предмет (панерчето).

Анонимен каза...

здравей те,
преди 4-ри дена намерхме явно вече лястовиче /неоперено и сляпо като че ли/ вече си отваря очите никне му и перушинка. до вчера го храних само с жълтък, малко сирене и вода - много е лакомо.всичко беше ок. пробвах с бели червии и жълтък но нещо трудно зе да се изхожда/стиснах му леко дупето и изходи две торбички на веднъж. днес ми свършиха белите червии и пак му забърках кашата от жълтък обиконвенна бисквита и вода. много му хааресва. това проблемна храна ли е за него?

falconess каза...

Определено е проблем. Това е страшно необичайна храна за насекомоядна птица и от това се увреждат червата необратимо. Ще изкара няколко дни и рязко ще се влоши, след което за ден ще умре. Просто червата умират от необичайната за тях храна.

Анонимен каза...

днес вече има бели червеи. спирам другата каша. В кашата от белите червии да слагам ли и мушички? и как да разбера дали всичко му е наред с червата?

Анонимен каза...

дали ще яде и тези Консервирани мини-щурчета? И как да му ги давам?

falconess каза...

След като всички пиленца, които се отглеждат при нас в Спасителния център за диви животни ядат щурчетата и даже ги предпочитат, не виждам причина точно Вашето да е с нещо по-особено.

"Всичките съставки се нарязват и смесват. Храненето става с пинсетка или спринцовка с отрязано тяло на върха, без гумичка на буталото."

Индикатор за състоянието на храносмилателната система са изпражненията.

Анонимен каза...

много благодаря. точно сега го нахраних с нарязани бели червии и слюнка. сега ще поръчам и щурчетата. Какво по точно в изпражненията да гледам. в момента са жълтеникави с нещо беличко и са слузести.

falconess каза...

Просто трябва да са добре оформени като това на снимката по-горе. Трябва да е като пакетче, не рядко, не и твърдо. Прилича на желатинов бонбон малко, но е влажно и слузесто, да.

Костадин Янакиев каза...

Здравейте. На работа намерих малка лястовичка с напълно развито оперение. Мисля си, че след като се е опитвала да лети я е ударил един от вентилаторите на тавана - забелязвам рани по двете крила. Отделно от раните са и паднали и някои от перата. Дясното крило стои малко по-ниско от лявото но ги движи и двете. Прави опити да лети - за съжаление пада право на долу. Не знам дали има изгледи да полети отново Храня я предимно с мухи но не знам по колко да и давам а и нямам много свободно време да и отделям. Дали няма да е по-добре да я дам в зоо градината да се грижат за нея?

falconess каза...

Здравейте. Единственото място, където можете да я дадете е Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Не знам в кой град сте, но за птицата не е проблем да пътува по автобус в кутийка или малко кашонче с пробити дупки за въздух. Шофьорите не отказват да взимат птици за нас, така че пращайте възможно най-скоро. Ще Ви вземат 2-5 лв за превоза. Като я качите трябва да ми се обадите да продиктувате номера на автобуса, фирмата, кога пристига в Стара Загора и къде спира, за да я вземем директно от автобуса.
Любомила

Невена каза...

Здравейте! Преди 2 седмици намерихме мъничък черен бързолет в центъра на София, който благодарение на съветите ви успешно закрепихме (виждали сте го във Facebook).
Вече е почти напълно оперен (с изключение на опашката и перцата около гушката), доста жизнен, храни се с голям апетит (бели червейчета, които му даваме със спринцовка), и вече си мислим как да му помогнем да се върне в живата природа.
Първото нещо е, разбира се, да полети. Вече пърха бързо с крилца и започнахме да правим упражнения над мек терен - вдигаме го и го спускаме нагоре-надолу, за да раздвижва крилцата си. Имаме вълнисти папагали, които пускаме да летят в стаята, и той ги наблюдава с интерес, но предполагаме че природата ще си каже своето и когато е достатъчно голям (вероятно до края на юли), ще полети сам.
Въпросът, който ни тревожи повече, е храненето и дали ще се научи сам да лови мушички и комари, като няма кой да му показва как да си ги хваща. Мислехме си да пробваме с мухи на конец, но пък да не се нарани?
Вие какво бихте ни посъветвали? Предварително благодарим!

falconess каза...

Това хич да не Ви притеснява :). Те го имат вродено умението да ловят насекоми в полет и дори самите родители не ги учат на това. Полети ли веднъж, готов е да се справя сам с живота.

Анонимен каза...

Намерих малко птиче на вътрешното стълбище вкъщи. Не знам дали е лястовиче или бързолет. Оперено е, не виждам пух, нито жълто около човката. Не знам как е попаднало там, защото не може да лети. Размахва крилца, но се забива в пръстта след два-три метра (пускам го от височина 1,5 м. Опитах се да му дам вода от ръката си, но то си вдига човката нагоре. Описвам всичко това за да стане ясно на какъв етап от развитието си е. Сега ще опитам да му дам малко яйце и вода с пипетка.
Не искам да си правя експерименти с животинчето, но не откривам къде във Варна има хора, които се занимават със спасяването на такива животинки. Можете ли да ме насочите?

falconess каза...

Цялата тази статия, под която сте писали коментара си, е посветена на това да НЕ храните с жълтък и други странни неща, които могат само да уморят пиленцето :D.

Както и да е, във Варна няма някой, който да се погрижи, както и никъде другаде в цялата страна, освен в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Ако желаете, изпратете го при нас да го доотгледаме. За него не е проблем да пътува по автобус, в кутийка с пробити дупки за въздух. Изпреварвайки реакцията Ви, ще кажа, че жегата не му е проблем, защото птиците са с по-висока телесна температура, а и пътуването в кутийка е най-щадящия птицата начин, защото вътре е тъмно и за нея едно е нощ. От Варна има автобуси на Арда Тур сутринта. Също на Кристал, ако не се лъжа, има. Отивате при шофьора, плащате 2-5 лв за услугата, питате кога пристига в Стара Загора и къде ще спре, защото не винаги е на автогарата. После се обаждате да ми продиктувате цялата информация, за да знам кой автобус чакаме и в колко часа - 0885 22 84 86 Любомила.

Анонимен каза...

Зравейте! Предстой ремонт на дограмата над която има гнездо на лястовички. За съжаление гнездото ще се разруши. В гнездото има пиленца на които искам да помогна. Обичам си лястовичките. На терасата също има гнездо. Кое ще е по - добре - да оставя останките от гнездото в кошничка или панерче или да пробвам да оставя пиленцата в другото гнездо ?

Albena Ivanova каза...

Здравейте,
днес следобяд намерих паднало на земята пиленце, което не може да лети. Оказа се че е бързолет. Не мога да преценя дали е бебе или не. Размахва крилца, но не може да полети.Виси на мрежата на терасата със затворени очички.Не занм дали спи.Сега пийна водичка, но не иска да се храни.За сега провах само няколко малки мухички. Как да го накарам да яде?

Анонимен каза...

Здравейте! :) Преди няколко часа намерих паднало от гнездото си лястовиче. Не мога да определя колко голямо е, има оперение, но и пухчета по крачетата и крилцата. Няма някакви видими рани, крилцата и крачетата са в добро състояние. Все още не може да лети и предполагам, е било избутано от останалите. Гнездата до които го намерих са доста, но са на много високо и няма как да го върна обратно. Отидох на ветеринар, който ме посъветва да го храня с бели червейчета. Дадох му 2, но живи и цели. Едва след това се сетих да проверя в Интернет и тук прочетох, че трябва да се правят на каша. Възможно ли е да й стане нещо на животинката? И тъй като не мисля, че ще мога да я отгледам правилно, просто защото твърде много неща не знам за нея, може ли е да я изпратя на Спасителния център по автобус, както прочетох, че някои правят? Силно се надявам животинката да оцелее, а там си знаете по-добре работата. :) Благодаря предварително!

Анонимен каза...

Здравейте! Вчера намерих на пътя малка лястовица и реших да се опитам да я спася. Лястовицата изглежда е паднала от доста високо, защото не може да се движи нормално. Прочетох статията и повечето коментари и успях насила да я нахраня няколко пъти с бели червеи, но като цяло мисля че няма успея да спася птичката, защото през по-голямата част от времето тя стои на едно място и рядко се движи. Мисля, че е най-добре да ви я изпратя по автобуса. От Велико Търново съм и видях, че има автобус в 12:30, който пристига в Стара Загора в 14:10. Пишете ми и ще се обадя да се доуточним.

falconess каза...

Албена, чак сега виждам, защото нямах достъп до интернет, а са минали 2 дни. Какво стана?

Насила се хранят, т.е. трябва да отваряте клюна и да пъхате смачканите мухи вътре.

falconess каза...

За лястовичето, пращайте да. Сигурно сте прочели и обясненията ми за това как става. Питайте шофьора къде е спирката непременно и ми звъннете да ми продиктувате данните за автобуса.

Любомила 0885 22 84 86

Extrata Bo каза...

Здравейте falconess и моята история е същата намерихме лястовиче.Има и бебешки перца има и оп големички.Намерихме го преди 2 дена не съм в Бг.в момента и от зоо магзин дадоха храна на прах която се смесва с вода.Едва днес намерихме щурци и червей,но незнам дали стават за него.Дадохме му един щурец и май му хареса.Отчаяна съм много е изтощен.МОЛЯ давам си skype моля ви свържете се с мен.Предварително ви благодаря.
SKYPE:lora.bogdanova

Extrata Bo каза...

Като диша и си дига главицата нагоре и сякаш сме му запушили ноздричките ;(((((((((((Незнам какво да правя

Анонимен каза...

Здравейте и от мен.На къщата ни имаме гнездо с лястовички,но вече трети ден едно от тях пада на земята,нямам възможност да го върна обратно в гнездото,тъй като е много високо,първия ден го оставихме на терасата,като то пискаше и привикваше майката,туристите ни казаха,че тя го е взела,но тази сутрин когато отново го намерихме и викаше отново майката,тя не му обръщаше никакво внимание в продължение на няколко часа.Все се надявах да го вземе,но това не се случи и мъничето сега е в едно кашонче при мен.Хапна две мухи и един комар,като сега му варим и яйце,но не знам дали ще оживее,а много искам да увелича шансовете му.Постоянно седи с глава настрани,сгушена и само от време на време потреперва.

falconess каза...

Капнете капчици вода в ноздричките на клюна, дръжте го на тъмно и спокойно място, изваждайте само за хранене. Хранете с мухи и комари, смачкани и овлажнени с вода. Не става ясно в кой град сте, но като го понахраните няколко пъти да се стабилизира, можете да го изпратите към нас в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Пътуването по автобус в кутийка не е никакъв проблем за птичката.

Анонимен каза...

Здравейте,
От една седмица гледаме малко лястовиче, като му даваме три пъти на ден бели червеи със спринцовка, в доста големи количества. Вече активно пърха с крилца и се надявам скоро да полети.
Но в последните дни изпражненията му след като е яло не са стегнати и само бегло приличат на това от снимката,притеснява ме и това, че за кратко време се изходи много пъти само, че воднисто.Сякаш има разтройство Какви може да са причините и какво да правим. Имайте предвид, че при всяко ядене му даваме с пипета вода, тъй като не знаем колко му даваме до тогава докато отваря човчица.

falconess каза...

Вероятно му идва повече водата просто. Червеите нали ги режете? По принцип, храненето става през 3 часа, така че поне 5 хранения на ден трябва да има. Ако нямате други саставки, освен червеите, добре е да добавяте комарчета или смачкани мухи да е по-разнообразно, че белите червеи хич не са добра храна. По-добре по-често по по-малко количество. По-естествено е, тъй като родителите идват много пъти при гнездото и носят по малко храна.

Vania Petrova каза...

Здравейте, предполагам, че Вие сте Любомила.
Много съм притеснена и за това се обръщам към Вас. Преди няколко дни намерихме едно лястовиче, напълно оперено, но все още неможещо да лети. Пробвахме се на два пъти да го върнем в гнезденцето му, но то падаше и за това решихме да се погрижим ние за него, докато литне. Отначало се притеснявах, че не иска да яде, няколко пъти звънях в Спасителния център, но после си свикна с нас и започна да се храти, още докато ми види пръста и посяга да кълве, явно го свързва с храната. Започна да има живец в птиченцето, пърхаше от време на време с крилца, правеше малки крачки... но вчера го бях пуснала в стаята да се разхожда, реших, че ще е по-добре за него да е извън кашончето, защото ми направи впечатление, че когато е извън кашончето се мъчи да ходи, да се качва на по-високи предмети... случи се така, че се скри под леглото и когато татко се мъчеше да го искара, ена торбичка с обувки ( дори не си спомням добре от шока и уплаха,който испитах) леко го затисна. Струва ми се, че леко се криви сега пиленцето, няма го този живец в него. Това ,което до някъде ме успокоява, е , че се храни, пак посяга да кълве, изхожда се, но като че ли имам чувството, че нещо го мъчи, струва ми се, че не диша нормално. Не знам какво да направя, не разбирам дали е уплашено от случката или нещо го боли. Моля Ви помогнете ми, много искам да помогна на мъничето. Чувствам се отговорна за него и искам да направя всичко най-добро, за да може да се възтанови и да си поране и отлети като другите птиченца. За тези 3-4 дена съм изчела толкова литература, свързана с лястовичките. Научих се как да го храня правилно, как да му режа червейчетата, да му давам мухичките, през колко часа.. всичко!! Сега съм толкова тъжна от случилото се.

Анонимен каза...

В следствие на вашия отговор му взех щурци, които му давам нарязани на дребно.Дано за една седмица не сме му навредили много давайки му само червеи.
Вчера направи първи неуверени полети в стаята, но като цяло не проявява голямо желание да лети. Какво да правим, лично на мен още не ми прилича на външен вид на напълно развита лястовица, има стърчащи перушинки по корема отстрани.Когато го пускаме кога ще е най-добре като време на деня и като място. Забелязвам че край прозореца ни рано сутрин се събират много лястовици, точно там, където е било падналото гнездо. Може би ще е най-добре да го пуснем от там, когато и другите са там или пък от някоя тревна площ ?

Анонимен каза...

Здравейте! Вчера забелязах, че едно малко лястовиче е паднало от гнездото си, опитах се да го сложа пак, но след време пак беше извън гнездото си и го сложих в касетка постлана с дреха, но мисля че при първото падане си е счупило врата. Натрошил съм трохи около него. Не знам как и с какво да го храня?

falconess каза...

Прочетете статията, под която е коментарът Ви и ще разберете с какво да го храните. Лястовиците не ядат хляб, а само насекоми.
Не знам кое Ви е накарало да мислите, че си е строшила врата, но не би била жива, ако е така. Явно има някакъв друг проблем. Ако искате можете да я изпратите при нас в Спасителния център за диви животни.

Анонимен каза...

Здравейте, живея в центъра на София и намерих днес паднало птиче - бързолет. Напълно оперено е, но не може да лети. Проверих крилцата по посочения начин - не са израснали, перата още са в бели "тръбички". Не е яло почти нищо около 24 часа - дадох му само една мушица и май комар, който улових на терасата:). Успях да капна малко водичка, но се опитвах да му я дам в човката, не знаех, че се накапва в ноздрите. Направих гнездо в кутия, но го държа навън, понеже имам котка. Птичето е много мило и има невероятно интелигентно излъчване, гушка се и се вкопчва с ноктета в мен, и много ми се иска да оцелее, каквото и да се говори за естествения подбор... Ще потърся от тези бели червеи, но не знам какво да правя, ако продължи да отказва да се храни. Дали ще може да понесе пътуването ако Ви го изпратя или да го задържа още няколко дни и да опитам да го захраня, ако трябва и насила? А с котката все някак ще се разберем;

Анонимен каза...

Здравейте, живея в центъра на София и намерих днес паднало птиче - бързолет. Напълно оперено е, но не може да лети. Проверих крилцата по посочения начин - не са израснали, перата още са в бели "тръбички". Не е яло почти нищо около 24 часа - дадох му само една мушица и май комар, който улових на терасата:). Успях да капна малко водичка, но се опитвах да му я дам в човката, не знаех, че се накапва в ноздрите. Направих гнездо в кутия, но го държа навън, понеже имам котка. Птичето е много мило и има невероятно интелигентно излъчване, гушка се и се вкопчва с ноктета в мен, и много ми се иска да оцелее, каквото и да се говори за естествения подбор... Ще потърся от тези бели червеи, но не знам какво да правя, ако продължи да отказва да се храни. Дали ще може да понесе пътуването ако Ви го изпратя или да го задържа още няколко дни и да опитам да го захраня, ако трябва и насила? А с котката все някак ще се разберем;

falconess каза...

Ама насила трябва да храните, то само няма да си отваря човката. Сами си отварят човките, когато от съвсем малки са отгледани от човек и го приемат за родител, а Вашето е вече поотраснало и много добре знае как изглеждат родителите му :).

За пътя, ще издържи, да. Ако не успявате да го храните обилно, по-добре пращайте по-бързо, че да не отслабне и после вече да не може да се направи нищо. Преценете си.

Анонимен каза...

Здравейте намерих червеи, налових няколко насекоми в цветята на терасата и днес храних бързолетчето буквално през 2часа и 1/2, като червеите ги накълцвам и смачквам като пюре и го храня с пинсета. Определено е много по-жизнено от вчера, пърха и се опитва да лети, но не може все още. Ака доста, а изпражненията са нормални според мен - нито воднисти, нито прекалено сухи. Разделихме територията за птичето и за котето и мисля, че всичко е наред.Най-вероятно във вторник ще пътуваме към Созопол и направо ще минем през центъра, за да го оставим, понеже няма да можем да се грижим за него, докато сме отпуска. Благодаря за полезната информация, която сте предоставили и за отговора, ако имам някакви допълнирелни въпроси ще питам или направо ще се видим скоро:)

falconess каза...

Добре. Във вторник няма да съм на работа, но хората в Бебешката ще го поемат, няма проблем. Не давайте насекоми различни от мухи, защото по принцип бързолетите се хранят във въздуха, където насекомите са мухоподобни, ако мога така да кажа :)

Сложете птичето в кашон, отворен отгоре и постлан с вестник, който се сменя. Долу може да му сложите нещо като панерче, върху което да стои, но внимавайте да не си закача ноктите в дупките, т.е. да не е с много малки дупки. Така се гледат по принцип, не да щъкат свободно.

Анонимен каза...

Здравейте, над вратата във входа имаме гнездо с лястовички и преди 1 или 2 седмици се излюпиха 2 малки. Вчера видяхме, че едното пиленце е паднало и като се опитахме да го качим в гнездото забелязахме, че се е срутило. Закрепихме един картон, който оформихме като гнездо и сложихме пиленцето вътре при другото, но то пак падна, предполагам майката го е избутала, не знам. Решихме да го вземем, сложихме го в кутийка, постлана с памуче и отгоре памучен плат, а с друг памучен плат покриваме кутийката. Вчера търсихме бели червеи, но всичко беше затворено и не можахме да намерим и затова го хранихме с твърдо сварен жълтък с малко слюнка. Днес вече имаме бели червеи, нарязваме ги и пак с малко слюнка и го храним, но не иска много да яде. Все още не може да лети, дори едва стои на крака и почти постоянно спи. Изхожда се до сега 6-7 пъти, акото в началото беше по рядко, но сега се сгъсти и е като пакетче. Ако може да ме посъветвате какво да правим по-нататък и дали правим всичко правилно. Благодаря предварително.

Анонимен каза...

Здравейте, над вратата във входа имаме гнездо с лястовички и преди 1 или 2 седмици се излюпиха 2 малки. Вчера видяхме, че едното пиленце е паднало и като се опитахме да го качим в гнездото забелязахме, че се е срутило. Закрепихме един картон, който оформихме като гнездо и сложихме пиленцето вътре при другото, но то пак падна, предполагам майката го е избутала, не знам. Решихме да го вземем, сложихме го в кутийка, постлана с памуче и отгоре памучен плат, а с друг памучен плат покриваме кутийката. Вчера търсихме бели червеи, но всичко беше затворено и не можахме да намерим и затова го хранихме с твърдо сварен жълтък с малко слюнка. Днес вече имаме бели червеи, нарязваме ги и пак с малко слюнка и го храним, но не иска много да яде. Все още не може да лети, дори едва стои на крака и почти постоянно спи. Изхожда се до сега 6-7 пъти, акото в началото беше по рядко, но сега се сгъсти и е като пакетче. Ако може да ме посъветвате какво да правим по-нататък и дали правим всичко правилно. Благодаря предварително!

falconess каза...

Ами така, както сте го описали, звучи добре :) Не виждам да бъркате някъде. Просто като не поема по много храна, давайте по-начесто, през час, примерно, докато започне да яде нормално. Първите няколко дни са най-трудни, докато свикне, че храната идва от друго същество, а не лястовица. Обикновено 2-3 дни са достатъчни и свикват, някои даже отварят клюнчета като видят човека да се приближава, но е индивидуално, все пак.

Анонимен каза...

Имаме гнездо в ъгъла на прозореца на 10-ти етаж. Вчера вечерта са долетеи лястовички. С малкия ми син отворихме леко прозорчето и наблюдавахме около 20-на минути тихичко. Те са хвърчали насам - натам и после... все едно са ни видяли и не са влезнали в гнездото. Днес не ги забелязвам... Дали ще се върнат...

falconess каза...

Ааа, лястовиците са много решителни същества. Има случаи когато ги гонят, махат им гнездата, те пак почват да строят, пак го махат и те не се отказват и са упорити. Не би трябвало само от това, което сте направили, да се уплашат и да не се върнат. Доста необичайно би било за тях. Ако не се върнат, няма да е от това.

Neda Nedeva каза...

Zdraveite !! imahme si edno gnezdo s novoizlupeni lqstovi4ki bqxa 4.gnezdoto be6e saboreno ot 3ta lqstovichka,iskax da popitam dali otoplenieto moje da stane 4rez lampa koqto da visi nad tqx i da gi topli,vmesto butilki i drugi raboti,ostanaxa samo 2 manicheta drugite umrqxa o6te dokato 4akaxme da doidat roditelite no te ne otidoxa pritqx.v momenta gi xranim s muxi davame im voda i gi toplim na lampa,dostata4no li e,nqkade okolo 3,4 dni sa :)

falconess каза...

Здравейте :)
Да, може и с лампа, даже е по-добре като цяло, защото е равномерно, а с бутилките температурата играе, защото изстиват. Трудното е да се уцели на какво разстояние да се сложи от телцата, за да не ги пече прекалено, но и да ги топли достатъчно и трябва да има възможност да се местят, ако стане прекалено топло, просто да има неотоплено ъгълче.

Анонимен каза...

Zdraveite,kato se pibirah namerih edno lqstovi4e v vodata kadeto e valql dajdat ,donesooh go u domaa,no ne iska da leti stoi se na lqvata si strana opitvahh se darjah do na rakata sii probvahh go litne oba4e litva i pada krilata sa mu dobree ,no neznam kakvoo e molq vii pomognetee mii ne iska i da qde..iskam da mu pomogna mnogo ,pak i sa mi kazvali 4e ne e mnogo hubavo lqstovica da umree v kashti ,zashtoto nosi lo6 kasmet....kakvo da pravq ?

falconess каза...

Здравейте. Сега виждам коментара Ви. Какво е положението в момента?

Анонимен каза...

Здравейте,от вчера гледам малко лястовиче.Разбрах как да го храня,но за водата не видях.Може ли да ми кажете да давам ли вода,само не пие от купичката.

falconess каза...

Ето го откъсът от статията, който е за водата:

"Ако е овлажнена храната, не е необходимо отделно да се дава вода. Ако прецените, че има нужда, много трябва да се внимава за този отвор. Вода може да се дава капка по капка в една от ноздричките отгоре на клюна или в цепката между двете части на клюна, но пак капка по капка с пипета или спринцовка, не да се впръсква."

Внимавате за отвора на трахеята, който е зад езика точно, затова с капкомер или спринцовка или памук напоен с вода капете капка по капка отстрани в цепката на клюна или в една от ноздричките върху клюна.

Анонимен каза...

Преди 5 дни вследствие влагата гнездо с 5 лястовичета падна на терасата.Бяха с мъх , а на крилата имаха пера.Направих им импровизирана хралупа постлана с парцали и мъх от старото им гнездо.Напреки на отвора поставих преграда за да не изпадат и заковах импровизираното им жилище на прозореца / на около метър от паднлото гнездо/. На другия ден забелязах ,че възрастните ги намериха и започнаха да ги хранят, но не толкова упорито както другите лястовичета от съседните гнезда.
Прочетох доста от коментарите в страницата , и дали да се опитам да ги дохранвам с червейчета, или да ги оставя на родителите? Виждам ,че поне 3 от тях непрекъснато си подават главичките от импровизацията ми.

Анонимен каза...

Да допълня ,че лястовичетата са с оформени телца, прогледнали и е удоволствие да ги слушам как цвърчат.
И да попитам още дали да им пусна червейчетата в хралупата?
Мога и да приложа снимки , но дали страницата допуска това?

falconess каза...

Добре е, че все пак си ги хранят. Ако можете да им добавяте без да Ви видят родителите (докато ги няма) ще е от помощ, но трябва да е максимално тайно. Не вярвам да се откажат ако фВи видят, но все пак и гнездото им паднало, свикват в движение с такава голяма промяна, не е нужно да ги стресираме допълнително :)

falconess каза...

Не, не пускайте вътре червеи, няма да ги ядат така. За снимките не знам. Може би няма да стане на тази страница, но и на мейла става :) - lyubomila@gmail.com

Анонимен каза...

А може ли вместо консервирани скакалци-истински?Защото едно малко лястовиче/вече с пера/ падна от едно гнездо под покрива и аз за сега му давам само мухи.

falconess каза...

Може, но е малко гадно това, че трябва да се махат твърдите части - краката, крилата и главата. Те могат да наранят тъканите на хранопровода. Освен това, самите скакалци трябва да се режат, защото са големи за една хапка.

Анонимен каза...

Ок,благодаря за отговора.Значи махам твърдите части и го правя на малки парченца.

falconess каза...

Да :)

Анонимен каза...

Здравейте, преди 2 дни намерих паднало по гръб малко бързолетче. Очите му още не се бяха отлепили а перцата му още не са излезли напълно. В началото го хранех с жълтък, а вчера му взех и червейчета. Ще ми кажете ли приблизително след колко дни са готови за отлитане, не искам да изтърва момента за не го обрека. Вече си отваря очите и от днес почна да издава звуци, както и да се пощи.

falconess каза...

Да, сега виждам, че не съм включила в статията информацията за това как се определя готовността за пускане :) Ще го направя в най-скоро време, но междувременно, ако ползвате фейсбук, можете да видите албума за бързолетите в профила ми Дивите Животни. Нагледно със снимки съм показала как се гледат крилата дали перата са израстнали. От снимката, за която пращам линк, има няколко снимки нататък.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=380683812044940&set=a.275758712537451.60574.261918893921433&type=3&theater

Анонимен каза...

Здравейте! Взех паднало лястовиче - не е много малко; пухът му пада и има оперение. Но изобщо не проявява активност; не търси храна и трябва насила да пъхам насекомите в устата (след това ги преглътва). При мен е малко повече от 24 часа. Има ли шанс да оцелее? Давам му каквито насекоми намеря - мухи,скакалец, молец...

falconess каза...

Понякога в началото е трудно, докато разбере че храната идва от друго същество. Пъхайте насила и непременно капвайте водичка, за да не се обезводнява, но много внимателно. Има шанс!

Александър каза...

Здравейте. От няколко дни гледам малко лястовиче. Когато го намерих беше оперено, но още беше със затворени очички и не му се чуваше гласчето. Благодарение на вашите указания за начина на хранене и отглеждане в момента е много добре, голям лакомник е и е доста пъргаво. Единственото което ме притеснчва е, че едното му крилце изглежда по малко и почти не го движи, а другото вече почти изцяло го раперва. Какво бихте ме посъветвали. Благодаря ви предварително.

falconess каза...

Ако има някаква травма или дефект на крилото и не се оправи, няма как да го пуснете, а лястовица няма как да се гледа цял живот от хора, през зимата ще умре. Не знам в кой град сте, но трябва ветеринар, който все пак има някаква представа от птици, да види крилото.

Александър каза...

От град Трявна съм, но ако можете да ми препоръчате някои ветеринар в Габрово или Търново още днес ще отида.

falconess каза...

Разпитах, понеже не познавам лично ветове от тези градове. За Търново ми препоръчаха БУЛВЕТ.

http://www.bulvet.hit.bg/services.html

Не разбират конкретно от птици, но май няма такъв вет в Търново, който да разбира от птици. Иначе били свестни и обичат животните. Надявам се да се ориентират по-добре, предвид опита им в анатомията. Все пак ще могат да разберат дали е травма или деформация по рождение.

Анонимен каза...

здравейте от 2 дни се грижим за бебе лястовиче.за момента всичко ми се струва добре.интересува ме на колко дни започва оперяването.НА КОЯ ДАТА ОТЛИТАТ.КОГА ДА ГО ПУСНЕМ НА ВЪН .И КАК ДА ВИ ОТКРИЯ ЗА ДА ВИ ГО ДОНЕСА АКО МЕ ДОСТРАШЕЕ ЗА НЕГО КАТО ПООДРАСНЕ ЗАЩОТО ИМАМЕ ДВА ПИНЧЕРА

falconess каза...

Здравейте. Няма как да се отговори конкретно на въпросите, които задавате, защото да отгледаш бебе птица е същото като да отгледаш човешко бебе. Никой не може да каже точно на каква възраст ще започне да ходи бебето, например, или кога ще каже първата си думичка :)

Лястовиците са готови за освобождаване малко след като перата им израстнат напълно, около 40-дневна възраст.

Дали перата са израстнали се проверява по определен начин. Можете да го видите в линка към албум със снимки във фейсбук, който ще сложа отдолу на коментара ми. Това е горе-долу същата информация като тази, под която пишете тук, но допълнена и обогатена със снимки.

Когато перата израстнат лястовичето има порив да лети и постепенно започва да маха с крилца все повече и повече. В рамките на няколко дни то вече подлитва, а накрая прави кръгчета в помещението. Като го пускате да се разлита трябва всички прозорци и огледала да са запердени или покрити с нещо, за да не се блъсне в тях, а вратите и прозорците затворени. Ако имате други домашни любимци, те не трябва да са в стаята, защото правят излишен хаос при вида на летящ обект и това е стресиращо за птицата.

Никой не може да каже на коя дата отлитат, защото няма точно определена дата. Всяка година прелетът започва по различно време и зависи от метереологичните условия. Също така, той не е концентриран в един ден, а може да се точи седмици наред.

Ако трябва да ми го донасяте, аз съм в София, жк.Младост 1. Можете да ми пишете на мейла: lyubomila@gmail.com, за да се уговорим или да ме намерите във фейсбук на Falconess Bg или Дивите Животни.

Албум Отглеждане на бебе лястовица:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.275508525895803.60521.261918893921433&type=3

Анонимен каза...

Здравейте, прибрахме паднало лястовиче вчера. Храним го с нарязани бели червейчета, но не знаем колко често и какво количество вода да му даваме. От време навреме му капваме отгоре на човчицата и я преглъща. Прелита по 1-2 метра, но каца много тромаво - почти по корем. Като че ли дясното краче е леко недоразвито или се е повредило при падането. Като го взема в ръка обаче успява леко да се изкатери с крачета и пърхане, но не може да се изправи на крака, а си лежи по корем. Това нормално ли е и ще му пречи ли да полети?

falconess каза...

Здравейте. Вода давайте при хранене по няколко капки. Само бели червеи не са достатъчни като храна, опитайте да намерите и другите видове храни, за да разнообразявате.

Деформацията на крачето няма да му пречи да излети. Ще има малко проблеми с кацането на жици, но понеже е от малка възраст с този дефект, най-вероятно ще свикне да компенсира някак недостатъкът и ще си намери удобен за него начин да се захваща, пък и здравият крак ще стане по-силен, защото ще се натоварва повече.

dilian anastasov каза...

Днес намерих едно малко птиче което не може да лети според снимките мисля че е бързолет не е голешарче но просто не може да лети и днес ще му дам бели червеи.Но оттам не знам какво да правя помогни ми моля те

falconess каза...

Ако ползваш фейсбук, виж на този линк подробно със снимки съм описала. От снимката, към която е линкът, няколко снимки нататък. Ако не ползваш ФБ, пиши ми на lyubomila@gmail.com да ти пратя снимките и обяснения.

falconess каза...

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=380683812044940&set=a.275758712537451.60574.261918893921433&type=3&theater

Анонимен каза...

Здравейте, благодарение на статията и коментарите отгледах намерено на пътя лястовиче. Вече 15 дни е вкъщи като се храни, движи и пиука отлично :) Вчера го пуснах в кухнята да видя дали ще литне и дали е време за пускане и направи 5 дължини. Въпросът ми е по кое време на деня е най-удачно пускането му, рано сутрин или привечер към 18ч.(тогава имам възможност)и да го храня ли преди да пробвам да го пусна? В небето около блока ми гледах че има лястовички, гнезда не видях по сградите, но предполагам че ще се намерят. Благодаря предварително за отговора :)

falconess каза...

Страхотно!
Пуснете я когато има други лястовици в небето да летят. И без това по обед не е подходящо, така че посочените от Вас времена са идеални.
Също така, проверете прогнозата за времето и е добре да няма много силен вятър при освобождаването и да не вали поне 2-3 дни след освобождаването. Не че няма да се справи и така, но няма нужда да я подлагаме на излишни трудности :)

falconess каза...

За храненето преди пускане, нахранете я 15-20 минути преди това, примерно.

Анонимен каза...

Много благодаря оценявам бързия отговор. Ще направя опит днес за пускане. Както се предполага ми е много мъчно, че трябва да се разделя с нея и се притеснявам като е яла само от пинсета досега ще се справи ли сама? Благодаря отново, страницата Ви е много изчерпателна и полезна! Поздрави! :)

falconess каза...

:)

Анонимен каза...

Здравейте.
Много бързо ми трябва савет. Пред входа на блока ми има гнездо на лястовичета,от самото начало имаше 2 големи лястовици, но от както се излюпиха малките едната изчезна, тази вечер като се прибирах отново погледнах малките и видях нещо странно. Голямо крило виси от гнездото, като се качих на стълба видях и опашка, голямата лястовица е умряла и е под своите малки... Седя от часове да видя дали ще се появи друга лястовичка при тях, но никой не идва, а малките вече са пресипнали...Те имат пера, не са голи пиленца. Възможно ли е да са болни? От какво може да е умряла голямата лястовичка? Какво да правя? Направих им гнездо и мисля да ги гледам.

falconess каза...

Здравейте. Извинявам се, понеже Ви трябваше спешен съвет, но чак сега виждам.
Може да е умряла от всичко, дори от старост. Животните все пак умират и от това. Да са болни, трудно. Не че не боледуват и лястовиците, но като цяло, много рядко и не от някакви страшни болести. Поне не съм имала случаи на заразно болни лястовици, а съм обгрижвала много.
При това положение, добре сте направили, че сте ги взели. Вероятно ще успеете да ги отгледате, защото лястовиците не са трудни за гледане, просто е трудоемко храненето през 2-3 часа, иначе не е голяма философия като свикнат, че от Вас ще приемат храната вече.

За всеки случай Ви пращам и линк към един мой албум във фейсбук, в профила ми Дивите Животни, където доста по-подробно съм обяснила със снимки отглеждането. Ако имате въпроси, пишете ми :)

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.275508525895803.60521.261918893921433&type=3

Анонимен каза...

Блягодаря, аз ги взех при мен още през ноща и мисля, че се разбираме много добре. Ако имам още въпроси ще пиша отново.

Анонимен каза...

здравейте, от около месец отглеждаме 3 лястовичета-бебета - гнездото им беше разрушено - и ги хрним с бели червеи. лапаха като не видели. точно мислехме да ги пуснем този уикенд и едното умря. другите две също не са добре. затварят си очичките, не искат да летят. единственото, което забелязвам е, че изпражненията им не са както преди. има нещо по черно в тях, "пакетчето" не е като на снимката. дайте ни идеи какво да правим. ако някой червей не е бил в ред и им е причинил нещо на стомаха/червата, има ли лекарство, което да им дадем. засега минахме пак на жълтък. пият много вода.

falconess каза...

Не може да храните само с бели червеи и нещата да са наред. От това се уврежда храносмилателната система, бавно но сигурно. Белите червеи са доста неподходящи за хранене на малки пиленца, но просто са най-достъпни, защото ги има във всеки рибарски магазин.

Ако е увредена храносмилателната система вече нищо не можете да направите. Пробвайте да добавяте витамини към храната, например Omni-Vit на Oropharma, Cantovigor на Padovan или Injectavit от ветеринарен кабинет, но ако червата са увредени, това е необратим процес. Също така, незабавно сменете храната. Вземете консервирани мини-щурчета от зоомагазин или брашнени червеи по обяви от хора в интернет.

http://zoomax.bg/index.php?route=product/product&path=120_397&product_id=3384

http://zoomax.bg/index.php?route=product/product&path=120_397&product_id=3389

Александрина Стоилова каза...

Здравейте!На мен не ми е ясно само,как да разберем коя лястовица е мъжки пол или женски?!?

Glista каза...

Здравейте, намерихме бързолетче, което изглежда да е бебе - стои само съз затворени очи и не може да лети. Притесняваме се дали има зарази по тях опасни за бременни жени и второ, дали ще има време да порасне и да мигрира?
Благодаря

falconess каза...

Здравейте. Имам доста опит с бързолети и вероятно стотици са ми минали през ръцете, но нито веднъж не е имало болен такъв. Моето мнение е, че те не боледуват от общите птичи болести, вероятно защото нямат досег с други птици. Те по никакъв начин не общуват с други видове птици и вероятно така не биват заразявани.
Дали има време да порастне, никой не може да каже, но бих казала че има, защото дори да се захлади, достатъчно е 2-3 топли дни да има дори през октомври, и това ще е достатъчно, за да го освободите. Дори да са отлетяли другите бързолети, пак можете да го пуснете и така да му дадете шанс. Те имат доста силен инстинкт за прелет на юг, така че искрено се надявам това да върши работа дори птицата да е сама, а не в ято.

falconess каза...

Александрина Стоилова, няма начин визуално да определите пола на лястовица, само ДНК-тест може да каже това :)

Юлия каза...

Здравейте,
Намерихме болна лястовичка, голяма. Има проблем с очичките, не може да седи изправено. Ветеринар каза, че няма нищо счупено, но май не разбираше много от птички. Не знаем какво да правим. Моля за помощ и съвет.
Благодаря предварително!

falconess каза...

В кой град сте? Ако сте в София, можете да го донесете при Дивите Животни да опитаме да помогнем на птицата.

Полина Димитрова каза...

Здравейте :) Живея в апартамент във Варна и вече пета или шеста година си гледам лястовичите семейства на прозореца на стаята.. Толкова ми е приятно сутрин като ме събуждат, много им се радвах, но дойде моментът в който трябваше да сменя дограмата, мислех че вътре има малки и се бях подготвила отвсякъде как точно да ги до - отгледам, но уви оказа се че има 4 яйца, прибрала съм ги в една кутийка и ги сложих под лампа. Никъде другаде в блока няма гнездо (което ме караше още повече да им се радвам) Днес забелязах че две от яйцата са ударени, което ме води на мисълта че няма да се излюпят, силно се надявам обаче другите две да оцелеят... Проблемът при мен е, че нямам ни най малка идея колко топло трябва да бъде, за да се превърнат от яйца в лястовички :) имам огромно желание да се погрижа за тях :)

falconess каза...

Здравейте. Единствено в инкубатор е възможно да стане както трябва. Никакъв друг начин не е подходящ, защото инкубаторът поддържа постоянна температура. Ако има възможност, пратете ги към София по човек, който пътува, да пробваме да ги излюпим тук. Ако не, търсете човек с инкубатор, а аз ще потърся каква температура е за лястовичи яйца.

Полина Димитрова каза...

Благодаря за информацията, мисля че няма да е добре да ги пратя до София, защото много пъти съм чувала че веднъж изстинат ли яйцата почти сигурно е че няма да се излюпят, засега още са под лампата гледам на всеки 2-3 часа да изключвам лампата за по 5 минутки защото забелязах че майката не е 24-7 върху яйцата. Продължавам да се ровя из нета за повече информация.. Питах и няколко човека, ще видим какво ще стане. Ще пиша другата седмица да споделя, четох че до 18 дни мътят така че до седмица трябва да знам какво ще се случва :) Поздрави!

«Най-старите ‹По-стари   1 – 200 от 215   По-нови› Най-новите»