06 януари 2010

Питомни птици стават удобни мишени за ловците

В последните дни отново станахме свидетели на явлението, наречено от ловците "разселване на полезен дивеч". То се осъществява периодично от ловните стопанства и е в помощ на ловците, които по този начин без много труд могат да се сдобият с месо от пернато и повод да се тупат в гърдите.

В района на Стара Загора са пуснати фазани от някоя фазанария, за да станат удобни мишени за ловците. Птиците са абсолютно питомни и не бягат, какво повече да иска човек от една "мишена". В резултат на тази акция, граждани започнаха да намират на различни места в града и покрайнините пръстенчати фазани. Вместо да странят от хората, като дивите им събратя, тези птици, отраснали под грижите на хора във фазанариите, напротив, търсят човешка близост.


Фарс като този се случва и с други видове пернати, като патици, например. Огромен брой биват обявени за пуснати в дивата природа, а, всъщност, още на следващия ден голяма част от тях могат да бъдат открити в дворовете на къщите от околността. Останалите биват убити направо на брега на водоема, до който са "пуснати", защото те нямат страх от човека, въобще не бягат и стоят скупчени като домашни патки.


Остава открит въпросът кога ловните стопанства ще започнат да разселват животни, които имат поне минимален шанс за оцеляване, защото това, на което ставаме свидетели по няколко пъти в годината, си е жива касапница за тези същества.

01 януари 2010