07 август 2008

Кръв по невинния сняг...

В този постинг нямам намерение да ви спестя нищо. Ако сте със слабо сърце, не го четете; ако искате да вярвате, че хората са добри същества, не го четете; ако не ви пука за нищо друго освен за удобното съществуване, не го четете! Но без значение дали четете за това или не, то се случва. Всяка година по едно и също време, абсолютно сигурно като смяната на деня с нощ, без промяна от десетки години до днес.

Всеки от нас е виждал снимка на сладко пухкаво тюленче с огромни миловидни очи...



... и никой от нас не предполага какво са видяли тези дълбоки черни очи. Никой от нас няма представа колко ужас се крие в тях през пролетта.

Всяка година през пролетта, в продължение на 6 до 8 седмици ледовете в залива Свети Лорънс и по източния бряг на Нюфаундленд и Лабрадор плуват червени.


Започва най-мащабното ежегодно изтребление на морски животни досега и единственият търговски лов, чиято мишена са малките на даден вид.

Всяка година през тези кървави седмици на пролетта 300 000 млади гренландски тюлена, на възраст от 2 до 12 седмици, биват пребити до смърт. Ловците разбиват черепите им със специална бухалка, наречена хакапик. Труповете довличат до плавателните съдове с куки и там на леда ги одират. Взимат само кожите, другото остава на леда или бива изхвърлено във водата.



Хиляди други ранени малки (от 15 000 до 150 000 на година), успяват да се измъкнат от ловците и умират по-късно от раните си или се удавят, тъй като на възраст под 5 седмици те още не могат да плуват.



Убиват ги главно за кожата, която се изнася за Финландия, Норвегия, Хонконг, Турция, Русия и други държави, където се използва за направата на скъпи дизайнерски палта и аксесоари. Сред най-големите потребители на тези продукти са дизайнерските къщи Gucci, Prada и Versace.

За канадското правителство това е просто огромен по мащабите си бизнес и държавата печели милиарди от износа на кожи. Според канадската държавна агенция, която отговаря за лова на тюлени, годишната печалба от него възлиза на "повече от 20 милиона канадски долара".

"Канадското правителство настоява, че ловът на тюлени е индустрия с животински продукти като всяка друга. Те казват, че макар да не е красиво, единствената разлика с другите видове кланици е, че животните се убиват на леда. Но ние открихме очевидни нива на страдание, което не би било толерирано в никоя друга индустрия по света", казва Йън Робинсън, британски ветеринар.

Два отделни ветеринарни доклада, изучаващи лова на тюлени през 2001г., единият от които поръчан от канадското правителство, показват множество примери, в които животните са удряни с бухалки или застрелвани, но не изпаднали в безсъзнание след това.

И двата доклада са документирали множество случаи, в които животните биват закачвани с куки и теглени по леда, докато са още в съзнание и много от тях са все още живи, когато ги довлекат най-сетне до плавателния съд по този начин.

Ето какво е открил един международен екип от петима ветеринари:

* 79% от моряците не проверяват дали животното е мъртво преди да го одерат.
* В 40% от убийствата се налага морякът да удря тюлена с бухалката втори път, защото той е все още в съзнание след първия удар или изстрел в главата.
* При 42% от убитите тюлени, при аутопсията са открити минимални или никакви фрактури, което показва голяма вероятност тези тюлени да са били одрани живи.


Брюксел, 23 юли 2008

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ОБЯВИ ЗАБРАНА ЗА ТЪРГОВИЯТА С ТЮЛЕНОВИ ПРОДУКТИ, С ЦЕЛ ПОДОБРЯВАНЕ ПОЛОЖЕНИЕТО НА ЖИВОТНИТЕ

Европейската комисия одобри днес предложение за регулационна забрана на търговията с продукти от тюлени в рамките, във и от Европейския съюз, за да е сигурно, че продукти, добити от тюлени, убити и одрани по начини, които причиняват болка, стрес и страдание, няма да присъстват на Европейския пазар. Търговията с тюленови продукти, ще бъде разрешена единствено за продукти, за които може със сигурност да бъде доказано, че използваните ловни техники са били в съответствие със стандартите за хуманно отношение към животните и те не са страдали ненужно.


Европейския комисар по въпросите на околната среда Ставрос Димас каза: "Предлагаме забрана за пускането на пазара, вноса, транзитното превозване и износа от ЕС на тюленови продукти. За тюленови продукти, идващи от страни, практикуващи жестоки ловни методи, не бива да бъде допуснато влиазнето в ЕС. ЕС е решен да поддържа високи стандарти за хуманно отношение към животните."



"Изявлението на комисаря Димас е в отговор на масивния обществен отзвук и растящата политическа опозиция в Европейската общност срещу промишления лов на тюлени. Въпреки резултатите от редица авторитетни изследвания, които показват, че мнозинството от канадците също се противопоставят на промишления лов на тюлени, канадското правителство продължава да действа в пълен контраст с общественото мнение, в услуга на местни политици и кожената индустрия", коментираха от ИФАО Канада.

Докато чете това някой сигурно ще си каже "Това се случва далеч от тук. Какво ме засяга?!" Не, това не се случва далеч, това се случва в нашия свят, това го извършват хора като нас, това го търпят хората като нас!


Сега отместете поглед от написаното дотук и си кажете, че светът си е все същия, след прочетеното. Наистина ли можете да го твърдите със сигурност? Наистина ли можете да забравите кръвта по снега, малките пухкави тюленчета, които дори не се съпротивляват на клането? Наистина ли можете да спрете до тук, без да направите нищо, за да промените нещата?

Не си купувайте кожено палто. То е мъртво!

Бойкотирайте морски храни и продукти, произведени в Канада!

Пишете на премиера на Канада, за да изразите възмущението си от политиката на страната по отношение на бруталните убийства на тюлени:

His Excellency Stephen Harper
Pime Minister of Canada
Office of the Prime Minister
80 Wellington St.
Ottawa K1A OA2
Canada
613-941-69oo (fax)
pm@pm.gc.ca

5 коментара:

Анонимен каза...

Zdrasti,
Maj shte mi e za pyrwi pyt da pisha w toq blog.
Slovila si(nadqwam se che nqmashe nishto naprotiw da pisha na ti, w sluchaj che imash molq da me izwenish) interesni snimki, i zatowa reshih da podraskam.
Za tulenite, naistina trogatelno, osobenno onowa kydeto gleda kato malko dete s tezi golemi cherni ochi.
Po princip sym protiw da se naranqwat viwotni koito ne predstawlqwat opasnost za horata w naselenite im mesta, ochewidno che towa s tulite e takyw sluchaj(oswen ako nqkoj ne e bil napadnat na ulicata ot pobesnql tulen, no pone za sega ne sym chul za takawa istoriq).Samo ne mi e qsno kakwa e razlikata mevdu tulen i prase, tele, kozle i t.n.t.Priznawam che wtorite nqma kak da sa tolkowa puhkawi(kato izkluchim nawqrno agnetata) i che trudno mogem da widem podobni tehni snimki, no realno poglednato razlika nqma mevdu ednite i drugite
(ako teletata, korite i wsichki drugi nashi kolbasni priqteli) moveha da chetat
shtqha da se syglasqt s men.
Haresaha mi i ideite za: ne si kopuwajte drehi ot estestwena kova, spamete Kanadskiq ministyr, pohwalno naistina :)
Samo ne moga da razbera zashto trqbwa da se spre do tuk, moveshe da dobawish i:
Ne qvte nishto sys viwotinski proizhod, to weche e myrtwo(powqrwaj mi, iz klanicite movesh da izkarash ne po-malko frapirashti snimki)
Spamete wseki ministyr(wyw pochti wsqka dyrvawa ima nqkakwa klanica, koqto move da dade powod za podobni snimki)
Ne polzwajte kakyw da e wid transport, po tozi nachin poushtrqwate proizwoditelite na goriwa.(snimki sys kakwi li ne gadini zaleti s petrol sa izwestni na wseki, nqma nuvda da gi komentiram)
Ne izpolzwajte elektrichestwo, kakto dobre znaem ot mediite, TEC i VEC sa osnownite winownici za lokalni izmeneniq na okolnata sreda.(Ne komentiram AEC-ite opradi ochewidnite problemi sys skladiraneto na weche negodnite za upotreba otpadyci)
Fakt e che horata sa vestoki syzdaniq, i towa koeto si pokazala e naistina grozno, no chestno kazano ne smqtam che towa bi promenilo neshto.Dano gresha.

Point каза...

Анонимният който е писал е много прав в този ред на мисли. Но едно е да се заколи животно с цел оцеляване на човека (не че тези които го колят имат точно тази идея, но това друга тема), било то храна, облекло и прочие. Но когато става вече въпрос за мания. Това е недопустимо. Как е възможно едно кожено палто или едни ботуши от крокодилска кожа, да топлят по добре от палто от вълна, или обувки от кожа на животно дало живота си за прехраната на човека? Проблемите на цялото човечество идват от финикийците. Жаждата за влас и пари и слава( нещо много важно в модерния свят). Заради лакомията на хората, ще се затрием от лика на земята, ако преди това не затрием нея самата.
Колко ли хора се замислят когато карат колата си, с какво се движи тази кола, как е бил получен бензина, дизела, газта и прочие нефтени продукти. Дали са се замислили че на този нефт му е трябвало десетки и стотици хиляди години за да се образува от разложелите се останки на растения и животни. Дали го интересува че за последните 100 години сме изчерпили голяма част от това количество нефт. Дали си е направил сметка какво е съотношението. НЕ. Никой не прави сметка, защото всеки човек може би ще живее околоко 100 години. Ами тези които остават след него. Него не го интересува, че е произлезнал от една случайност на обстоятелствата. И от 1 от няколко милиона клетки е станало това което е и че след това от него ще остане само храна за червиите и растенията. НЕ. Защо му е да се замисля нали на него му е добре.
В този си ред на мисли и аз достатъчно съм допринесъл за гибелта на синята плането. Още от самото ми раждане. Но не е там въпроса, просто човек трябва да е отговорен за постъпките си. Да гледа на природата не като на даденост, а като на нещо с което си взаимодейства, и както той й влияе на нея, така и тя на него.

Ще спра защото ми идват още много разхвърляни мисли на тази безкрайна тема.

falconess каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
falconess каза...

Разбира се, ако тръгнем по тази наклонена плоскост, излиза, че трябва да забраним всичко, свързано с убиване на животни, но това е нереалистично. Не е това целта на статията ми. Целта ми беше, да обърна внимание на една безсмислена жестокост. Защото, дори да ги убиваме, трябва ли това да става по този начин? Не твърдя, че има хуманен начин да убиваш, но със сигурност има много по-безболезнени начини. Да не говорим за факта, че убийствата на тюлените, специално, имат за цел да задоволяват нуждите единствено на модната индустрия, а да бъдеш „красив” и „модерен” наистина не е жизненоважно.

Що се отнася до убиването на животни за храна, веднага уточнявам, че аз не съм вегетарианка. За мое най-голямо съжаление организма ми има нужда от месо и аз не виждам за сега начин да се преборя с това. Всъщност, дори не съм сигурна, че трябва да го правя, защото е очевидно, че човекът е месоядно животно. Въпросът е как тези животни прекарват живота си и защо във фермите не им се осигурява нормално съществуване там, докато бъдат убити. Условията във фермите и кланиците са ужасни и начина, по който ги убиват е невъобразимо жесток. Аз наистина имам намерение да напиша и за това, но още не съм систематизирала материалите по темата.

Статията е за тюлените като една брънка от цялата верига на убийства в полза на цивилизацията.
Що се отнася до убиването на животни, като цяло, не ти ли се струва странно, че човекът все още не е измислил начин да съществува без да убива?

Анонимен каза...

От скоро съм вегетарианка.Просто започнах да се замислям и всеки път тръгвайки да сложа месо в устата си,си представях тъжните лица на животните и се сещах за това колко тежък и неблагоприятен е бил животът им.Не съдя хората,които ядът животни,уви само аз от цялото ми семейство съм вегетарианка. Но има разлика в това да се убие едно животно с цел изхранването на човечеството,а друго е да се убива животно с цел да се вземе само кожата му,а останалото от него да бъде захвърлено.И е факт,че кожата на тюлените е само поредната модна изгъзица и е никому нужна.Освен това бруталния начин по-който се убиват тези животинки,без да им се дава шанс да се спасят е потресаващ.Кой нормален човек би смятал това,да удря безчет пъти по главата на малко тюленче,за спорт?

http://www.youtube.com/watch?v=D2dYNLwtRkc Вижте го ако мислите,че бихте могли да го понесете

http://www.facebook.com/note.php?note_id=168664097718