17 юни 2008

Защо е трудно...

Чудя се, защо постепенно стана толкова трудно за повечето хора да живеят естествено?


Защо е трудно да дишаш един и същ въздух с други живи същества, вместо да изтребваш всички мухи и паяци, дръзнали да припарят до дома ти?

Защо е трудно да се предпазиш от нашествията на насекомите, чието съжителство ти е неприятно, използвайки вещества, които ги отблъскват, вместо да ги убиват?

Защо е трудно да минеш по пътеката с плочи, дори това да удължи пътя ти с 1-2 метра, вместо през тревната площ, където ще газиш буболечките?

Защо е трудно в домакинството си да не използваш безбройните видове токсични препарати за почистване, вместо да се потрудиш малко повече, но да знаеш, че не си замърсил толкова много с отрови отпадните води?

Защо е трудно да понесеш лекия дъждец и така ожесточено стискаш чадъра, все едно си от захар и ще се стопиш при допира на първите 2-3 капки?

Защо е трудно да седнеш на тревата или на камък, а непременно ти трябва пейка?

Защо е трудно да си носиш платнена торба за пазаруване, вместо да взимаш всеки път найлонова от магазина?

Защо е трудно да изхвърляш боклуците си разделно?

Защо е трудно да изхвърлиш фаса си в кошчето за боклуци, вместо да го хвърлиш на улицата?

На мен тези неща не са ми трудни. Да, някои от тях отнемат малко повече време, но не са ТРУДНИ за изпълнение.

1 коментар:

Point каза...

Щото хората са се превърнали в безмозъчни същества. Вече нещата от които се интересуват хората са: външността им, правенето на секс, цената на бижутата, колата, апартамента, GSM-а, дължината на кур-а и всякви незначителни, от гледна точка на природата, но адски вредящи неща. И всичко това се налага от богаташите, от модните тенденции, от желанието за по-лесен живот, мързела на хората. Мързелът лежи в основата на всичко. Ако не беше той, нямаше да имаме дистанционното за телевизора и другите електроуроди, нямаше да ползваме GSM-и, за да попитаме приятеля си Зад ъгъла ли си, че да знам дали да погледна и т.н. Всичко си е мързел.