23 юни 2008

Червенобузите черупки

В зоомагазините от няколко години насам кипи едно масово предлагане на червенобузи костенурчета. Размера им е колкото монета, очичките любопитно изпъкнали, черупката вълшебно цветна. Сладури! Как да не луднеш по тях?

Резултатът е поразителен. Децата налитат на тях като мухи на мед и човек си казва: Какво пък? Не изискват големи грижи като куче или котка, например, стоят си в миниатюрното аквариумче и не пречат на никого. И купува.

А с действието купуване започват и истинските проблеми не само за купувача, но и за костенурчето, тъй като продавачът в магазина, обикновено, дава погрешна информация за начина на хранене, възрастта и размерите, които костенурките може да достигнат.

Гранулите, които продавачите така уверено предлагат за храна на костенурки, всъщност, не съдържат достатъчно хранителни вещества за животните. Хранени само с тях, повечето животни започват да боледуват, организма им отслабва и накрая умират. Костенурките се нуждаят от богата на хранителни вещества диета. Младите костенурки се нуждаят от растителна и месна храна. Растителната може да се състои от листа на глухарчета, водорасли, дори листа на НЕОТРОВНИ стайни растения. Месната храна може да съдържа червеи, мамарци (вид ларви), сурови неосолени скариди, риба, сурово или варено пилешко или свинско месо без жили и хрущяли. В интерес на истината, моите костенурки обожават кашкавал и топено сирене, въпреки че никога не съм ги срещала в препоръчителните храни. Според някои публикации, с напредването на възрастта костенурките стават предимно месоядни и в един момент вече тотално отказват да ядат растителна храна, според други е точно обратното. С мойте черупки се случи първото. Сега, като им подам нещо растително, ме гледат все едно съм откачила :-)

Продавачите в зоомагазините, някак лесно, пропускат и да уведомят купувачите, че почти никой ветеринар в България не лекува такива животни. Възникне ли проблем, трябва да се оправяте сами, което, в повечето случаи, се оказва фатално за живота на тези същества.

Растейки, те достигат доста внушителни размери и вече нямат нищо общо с онези сладки "стотинчици", които сте харесали в зоомагазина. Ако ви пука и искате да им е добре, започвате да купувате все по-големи аквариуми, които в един момент стават огромни, предвид апартаментите, обитавани от повечето от нас. Няма да обяснявам подробно колко трудно става почистването, когато аквариумът вече е доста по-голям. Накратко, физически трудно и отнемащо доста време занятие.

Една от широкоразпространяваните от продавачите в зоомагазините заблуди е, че червенобузите костенурки живеят до 12-годишна възраст. Е да, ама не. Когато мойте черупки наближиха тази възраст, изпаднах в дълбока депресия, защото ги чаках всеки момент да умрат и ужасена започнах да търся в нета повече информация по този въпрос. Какво да ви кажа... пак изпаднах в депресия, но не защото черупките ми ще "гушнат водораслите" скоро, а защото, вероятно, ще ме надживеят. Да! Оказва се, че ще трябва да ги включа в завещанието си, защото, според едни източници, може да достигнат възраст 40 години, а според други - 75-100 години. Ха сега де!

Повечето хора гледат костенурчетата няколко години и, понеже им писва, решават да ги пуснат на свобода. Да, ама България не е тяхната родна свобода и, пускайки ги, те допринасят за унищожаването на българската природа. Червенобузите костенурки са доста агресивен вид и, обикновено, изместват бързо от водоемите българските блатни костенурки, които, и без това, не са многобройни. Много червенобузи вече са пуснати в зоологическата градина в езерцето с патиците, в резултата на което, краката на патиците са изпохапани. Вече не е толкова рядко явление да се видят изхвърлени костенурки в реките или язовирите на България. Една от моите костенурки е била намерена, носена от дъждовния порой по улицата в един от малките ни градове.

Извода от всичко това би трябвало да е, че не трябва емоционално да се хвърляте в такива покупки. Не само за ваше добро, но и за доброто на животинчето. То не е просто играчка, която можеш да хвърлиш, когато вече не ти се играе с нея. Не е черупка за украса на дома или за залъгалка на децата. То е ЖИВО СЪЩЕСТВО като нас.

2 коментара:

Point каза...

Всъщност, от тези гранули с които ги хранят повечето хора и "обсипването" с грижи, костенурките едва доживявт 12 годишна възраст. И не стават толкова огромни, заради тясните аквариуми и подобни съдове в които живеят. Трябва да вземем да посетим някой друг магазин за риби и да поразпитаме продавачите, така сякаш сме хора които за първи път виждат тези костенурки.

Между другото, покряй случката със пираните в Габровския язовир, се спомена и за червенобузата костенурка. Как пиранята е имала същата участ. "Жал ми е да ги убия, ама нека ги хвърля в реката те там ще живеят!"(не насърчавам убийството на тези животинки, по-добре не ги купувайте). Е да ама как? Като нанесат поражения на екосистемата ни, и допренесат за рейтинга на безполезните новинарските емисии.

Point каза...

Иначе Джордж от снимката, който беше намерен, както спомена falconess е много сладък. И от както е във големия аквариум от 6 месеца черупката му отесня, и сега е увеличил размерите си с поне 30%. Да ни е жив и здрав :)